Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Ofilirea fuzariana (Fusarium oxysporum)

Postat pe1 An in urma de 1045

Ofilirea fuzariana este o boala vasculara a plantelor cauzata de infectia cu o ciuperca Fusarium oxysporum. Boala afecteaza cele mai multe legume, dar si flori sau plante ornamentale. Cunoscuta si sub numele de fuzarioza, boala da mari batai de cap legumicultorilor si floricultorilor din mai toate zonele tarii. In articolul de mai jos urmarim sa prezentam detaliile privind recunoasterea boli si metode eficiente de combatere si intretinere ulterioara a culturii astfel incat pagubele sa fie cat mai mici posibil.

Ce stim despre Ofilirea fuzariana (Fusarium oxysporum)?

Ofilirea fuzariana este o boala vasculara a plantelor cauzata de infectia cu o ciuperca. Boala afecteaza cele mai multe legume, dar si flori sau plante ornamentale. Cunoscuta si sub numele de fuzarioza, boala este provocata de ciuperca din genul Fusarium.

Ciuperca Fusarium este raspandita in multe tari de pe glob. Speciile de Fusarium reprezinta o provocare majora pentru productia de rasaduri, are forme adaptate care provoaca ofiliri vasculare. Este un agent patogen capabil sa provoace pierderi devastatoare, plantele infectate ne mai putand fi vindecate.

Speciile de Fusarium pot fi saprofite (se hranesc cu organica moarta sau in descompunere) sau endofite (isi completeaza ciclu de viata intr-o planta care nu se prezinta semne externe de infectie). Tulpina patogena poate supravietui sub forma de clamidospori in sol si resturi vegetale sau gazde alternative fara sa provoace simptome ale bolii. Desi exista multe tulpini de Fusarium, cele mai daunatoare sunt speciile de Fusarium oxysporum, ele produc majoritatea ofilirilor vasculare.

Ofilirile fuzariene sunt boli vasculare comune care infunda si in cele din urma distrug tesuturile conducatoare de apa, rezultand simptome precum slabirea, putregaiul tuplinii, putregaiul coroanei, patarea frunzelor si eventual moartea plantelor.

Tomata este cultura solanacee cea mai frecvent afectata de boala, dar afecteaza si ardeii, vinetele, castravetii, pepenele verde. Buruienile comune servesc ca si gazde alternative, dintre care amintim: stirul, nalba si marisorul (Digitaria).

Tulpina de Fusarium oxysporum are o gama larga de gazde, insa provoaca boli numai in anumite plante gazda.

Atacul este pagubitor indeosebi la culturile din sere si solarii, dar se manifesta si in conditii de camp.

Infectiile se produc in toate stadiile de dezvoltare a plantelor.

Care sunt simptomele cauzate de Ofilirea fuzariana - Fusarium oxysporum

La rasadurile bolnave se observa o scadere a turgescentei frunzelor, iar in cele din urma plantele se ofilesc si mor.

La plantele tinere din sera, semnele timpurii de imbolnavire se manifesta prin decolorarea nervurilor. In mod obisnuit, primele simptome apar cand plantele sunt in faza de inflorire - inceputul fructificatiei. Cand sunt tinere (rasaduri), plantele afectate pot ramane pipernicite. Uneori, evolutia acestei boli este foare rapida, planta ofilindu-se in totalitate in decurs de cateva zile. Unele plante se usuca incet si pot ramane vii pana la sfarsitul recoltarii. La o verificare a bazei tulpinii se poate observa o brunificare a tesuturilor corticale, la nivelul solului sau la 10-30 cm mai sus, iar sectionarea longitudinala dezvaluie brunificarea xilemului.

La tomate elementul care deosebeste ofilirea vasculara de fuzarioza radacinilor si coletului (F. oxysporum f. sp. Radices-lycoersici) este extinderea brunificarii vaselor conducatoare vizibila in sectiuni prin tulpina, pe cand la fuzarioza radacinilor si coletului brunificarea se observa doar la nivelul coletului.

La plantele din camp, mai avansate in vegetatie, primul simptom este ingalbenirea de-a lungul marginilor celor mai mature frunze, cand primele fructe sunt aproape de maturitate. Ingalbenirea este curand urmata de necrozarea si colapsul petiolului frunzelor.

Simptomele se dezvolta numai pe o singura parte a plantei, iar frunzulitele de pe o singura parte a petiolului se ingalbenesc inaintea celor de pe cealalta parte. Ingalbenirea treptata afecteaza cea mai mare parte a foliajului si este insotita de ofilirea plantei in cea mai calduroasa parte a zilei. Ofilirea devine mai accentuata de la zi la zi, pana cand planta moare. O caracteristica a bolilor vasculare este faptul ca ofilirea poate cuprinde intreaga planta sau doar o parte din frunze, in functie de invazia ciupercii in tot sistemul vascular sau numai in anumite vase.

In urma ploilor sau in timpul perioadelor cetoase, ciuperca produce pe leziunile externe, necrozate, un miceliu abundent, de culoare roz albicios. Fructele formate inainte de infectie nu se mai dezvolta, se vestejesc si se mumifica ramanand pe planta.

Infectia la fructe apare ocazional si poate fi detectata in tesuturile vasculare din fruct unde apar modificari de culoare.

Care este modul de raspandire Ofilirea fuzariana - Fusarium oxysporum

F. oxysporum este cunoscut pentru supravietiurea in sol pentru perioade nedefinite de timp.

Contaminarea plantelor se produce prin patrunderea miceliului in perisorii absorbanti sau prin rani cauzate de cresterea radacinii, atacul nematozilor sau al unor insecte, unelte, etc.

Ciuperca patrunde prin ranile din radacini, iar dezvoltarea acesteia este favorizata de o temperatura a solului si a aerului de 27-30°C, temperatura optima de crestere a plantelor, fertilizarea in concetratii scazute de azot si fosfor si ridicate de potasiu, de pH-ul scazut al solului, de intensitatea mica in radacina, ciuperca colonizeaza sistemul vascular provocand blocarea partiala sau totala a sevei (de aici fenomenul de ofilire).

Ofilirea fuzariana este raspandita prin samanta (are un rol minor), sol, rasaduri infectate, prin solul infectat, vantul si apa, resturi vegetale. Perioada de incubatie variaza in functie de varsta, soi si conditii de mediu, intre 4 si 32 de zile.

Ce tratamente putem face impotriva Ofilirii fuzariene - Fusarium oxysporum

Gestionarea oflirii fuzariene este o sarcina dificila, nu numai la leguminoase, ci si la fiecare specie de plante si se bazeaza pe integrarea diferitelor abordari. Eliminarea agentilor patogeni si reducerea cantitatii si viabilitatii inoculului fungic sunt principalele tinte. Gestionarea infectiei cu F. oxysporum poate fi realizata numai combinand diferite strategii.

Ca masuri preventive se recomanda dezinfectia amestecului pentru produs rasadul, dezinfectia solului din spatiile protejate, folosirea la plantare a unui rasad sanatos, fertilizarea cat mai timpuriu, cu un aport mai mare de potasiu si fosfor.

Colonizarea rizosferei cu microorganisme benefice are rezultate pozitive in controlul ofilirii fuzariene. Speciile microbiene antagoniste, procesate si comercializate ca biopesticide, restrictioneaza cresterea si inmultirea agentului patogen.

Printre cele mai cunoscute microorganisme benefice ce ajuta in lupta cu fusarium se numara

- Penicillium oaxlicum - la tomate,

- Pseudomonas chlororaphis - la tomate,

- Azospirillum - la tomate si ardei,

- Trichoderma spp. - tomate, ardei, vinete,

- Pseudomonas fluorescens Migula - tomate, ardei, vinete,

- Pseudomonas putida - tomate,

- Gliocladium virens - ardei.

Alege produsele potrivite impotriva ofilirii fuzariene!

Altoirea cultivarelor valoroase din punct de vedere al potentialului de productie pe portaltoi rezistenti la fuzarioza este o masura care reduce riscul patologic si pe cel legat de poluare in folosul productivitatii si al calitatii productiei. Vezi cazul zonelor de traditie de pepene din Romania (Dabuleni, Gheorghe Doja) unde procentul culturilor infiintate din plante altoite depaseste covarsitor procentul celor infiintate din rasad normal sau insamantare directa. 

Echipamentele de lucru, vehiculele, uneltele utilizate contaminate, reprezinta tot atatea moduri de raspandire a ciupercii. Pe distante mari, infectia este propagata de seminte si rasaduri infectate. Odata ce agentii patogeni s-au raspandit este foarte dificila indepartarea lor.

In sere, sporii ciupercii se gasesc in stratul de mulci dintre randurile de tomate si pe plantele putrezite aruncate la gunoi, in apropierea spatiilor protejate. In mod frecvent sunt gasiti spori in aerul infectat din sere si de asemenea, o mare concentratie de clamidospori din sol, servesc drept sursa de infectie.

Exista cateva produse omologate pentru combaterea ofilirii fuzariene.

Basamid Granule este un produs destinat tratamentului la sol, avand efect insecticid, nematocid, fungicid si chiar erbicid. Produsul se prezinta sub forma unor granule albe, cu usor miros, avand ca substanta activa dazomet, 98%. Este in principal un nematocid pentru sterilizarea solului. Produsul se aplica la suprafata solului sau se incorporeaza in sol. In conditii de umiditate, produsul se descompune in gaz sterilizant cu efect nematocid, insecticid, erbicid si fungicid. Dupa disiparea gazului se poate semana sau planta, produsul nu lasa reziduuri toxice in sol, produsii de descompunere sunt nutrienti pentru plante.

In literatura de specialitate se gasesc mentionate urmatoarele substante:

Nemasol 510 SL este un dezinfactant al solului in sere si solarii cu spectru multiplu de combatere: nematozi, daunatori si agenti patogeni de sol, buruieni. Substanta activa: 510g/l metan de sodiu. Utilizat inaintea infiintarii ciclurilor de cultura, Nemasol inaltura competitia in perioada germinarii si a primelor faze de vegetatie.

Triptolemus Sel Th (Concentrat) este un inocul al cipercilor micorizale, cu o formula perfect solubia in apa ce este capabil sa interactioneze si sa imbunatateasca microbiomul solului in toate stadiile de dezvoltare ale plantelor. Produsul are un continut ridicat de ciuperci din genul Trichoderma spp. Triptolemul Sel-Th (Concentrat) este un produs pe baza de Trichoderma de tip ameliorator de sol si biodezinfectant. produsul are o eficienta ridicata (printre altele), in combaterea cipercilor de tipul fusarium (cuoerci ce cauzeaza ofilirea). Inoculul de micorize prezentat formeaza o bariera de protectie in jurul radacinilor plantelor si ofera randamnet ridicat in lupta cu cipercile de sol. Pe langa asta, amelioreaza structura solului si creste capacitatea de absrobtie a nutrientilor. Produsul este unul fara reziduuri, acceptat in agricultura ecologica.

Triptolemus HV reprezinta varianta lichida a produsului pe baza de Trichoderma spp. mentionat mai sus. Pe langa continutul de ciuperci benefice, Triptolemus HV contine si zahar, ceea ce faciliteaza instalara mai rapida a unei populatii mai mari de Trichoderma spp in sol, in zona radacinii, formand astfel mai rapid bariera de protectie. Triptolemus HV poate fi aplicat imediat dupa plantare, apoi se poate folosi produsul Triptolemus Sel TH pentru intretinere (aplicari lunare). Produsul este unul fara reziduuri, acceptat in agricultura ecologica.

Trianum G si Trianum P sunt produsele Koppert pe baza de Trichoderma harzianum dar contine o tulpina hibrida, T22, tulpina detinuta de Koppert. Conform producatorului tulpina hibrida T22 de Trichoderma se inmulteste rapid in jurul radacinii si nu lasa spatii pentru a patrunde alte ciuperci. In plus, hibrida T22 se hraneste cu exudatul radacinilor, consumand astfel hrana ciupercilor patogene (Fusarium in cazul nostru), folosind mult mai intens decat patogenii aceasta hrana. In poza de mai jos putem observa actiunea Trichodermei din Trianum G si P. Produsul este unul fara reziduuri, acceptat in agricultura ecologica.

Radacini cu trianum

Serenade ASO este un fungicid si bactericid biologic pe baza de Bacillus subtilis tulpina QST 713 ce se poate aplica atat foliar, cat si radicular. Produsul actioneaza prin formarea unei bariere ce blocheaza absorbtia de nutrienti a patogenilor. In cazul combaterii Fuzariozei, produsul Serenade ASO se va aplica radicular in doza de 10 litri / hectar, la aplicarea in banda, pe rand. Produsul este unul fara reziduuri, acceptat in agricultura ecologica.

Biorgan este un bio-fungicid nou, pe baza de hidroclorida de chitosan, fara reziduuri in cultura, ce actioneaza in moduri multiple (induce rezistenta plantelor, creste activitatea enzimatica asociata cu lignificarea si refacerea tesuturilor, impiedicand procesul de injectie al agentilor patogeni). Se poate aplica atat foliar cat si radicular. In cazul aplicarii radiculare (aplicare la sol) promoveaza inmultirea microorganismelor benefice ce blocheaza atat spatiul cat si nutrientii accesibili patogenilor. Produsul este unul fara reziduuri, acceptat in agricultura ecologica.

Schema de combatere a fuzariozei in culturile de legume

Ca exemplu general de combatere a fuzariozei in culturile de legume, ne putem ghida dupa urmatorul program: 

Tratament Cand se aplica?  Produs Doza/dilutie Cum se aplica?
(T0) La pregatirea terenului in care urmeaza cultura De obicei cu 1-2 luni inainte de plantare Basamid Granule 2.5 - 5 kg / 100 metri patrati Aplicat prin imprastiere, pe sol deja maruntit si umezit, cu folie intinsa pe deasupra (respectand recomandarile de folosire ale Basamidului)
(T1) In faza de rasad Cand plantele au 2-3 frunze adevarate Triptolemus HV 30 ml / 10 litri apa Aplicat prin udarea rasadurilor
(T2) La plantare La apa data imediat inainte de plantare sau la maxim 3-4 zile dupa plantare / La groapa de plantare, prin imprastiere, in cazul folosirii produsului Trianum G Triptolemus HV / Trianum G

300 ml / 1000 litri apa sau

1 gram / planta (aplicat la groapa de plantare)

Triptolemus HV se va aplica prin sistemul de irigare prin picurare / Trianum G se va aplica prin imprastiere la groapa de plantare (Se va folosi doar unul dintre produse, la alegere)
(T3) La 30 de zile de la plantare Aplicat prin sistemul de irigare prin picurare Triptolemus SEL TH 300 - 500 grame / 1000 metri patrati Dizolvat in sistemul de irigare prin picurare pentru a ajunge la radacinile plantelor. 
(T4) La 10 zile de la tratamentul anterior Aplicat prin sistemul de irigare prin picurare Serenade ASO 1 litru / 1000 metri patrati Dizolvat in sistemul de irigare prin picurare pentru a ajunge pe sol, in zona radacinii
(T5) La 7 zile de la (T4) Aplicare prin sistemul de irigarea prin picurare Triptolemus SEL TH 300 - 500 grame / 1000 metri patrati Dizolvat in sistemul de irigare prin picurare pentru a ajunge la radacinile plantelor. 
(T6) La 7 zile de la (T5) Aplicare prin sistemul de irigare prin picurare Serenade ASO 1 litru / 1000 metri patrati Dizolvat in sistemul de irigare prin picurare pentru a ajunge pe sol, in zona radacinii

* Schema propusa mai sus este destinata zonelor foarte infestate / cu presiune mare de Fusarium; Pentru aplicari si preventii uzuale se poate folosi unul sau maxim doua dintre produsele mentionate mai sus (exemplu Serenade + Triptolemus HV);

* Produsele de mai sus sunt omologate la culturile de legume si nu lasa reziduuri in fruct; 

* In practica se folosesc si produse neomologate, pe baza de tebuconazol; Produsele neomologate au risc de folosire datorita reziduurilor.

Pentru intrebari legate de alti daunatori ai culturilor de legume sau pentru mai multe informatii legate de insecticide si dozele recomandate. Trimite-ne un mesaj pe adresa noastra de e-mail: [email protected] sau ne poti scrie direct pe pagina noastra de Facebook: SemintePlante.ro.

Articole similare
PRODUSE RECOMANDATE
insecticid, nematocid, fungicid, erbicid Basamid Granule, 1 kilogram insecticid, nematocid, fungicid, erbicid Basamid Granule, 1 kilogram
14%
Oferta speciala limitata
87,00 lei (inclusiv TVA) 102,00 lei
Basamid Granule este un produs destinat tratamentului la sol, avand efect insecticid, nematocid, fungicid si chiar erbicid. Produsul se prezinta sub forma unor granule albe, cu usor miros, avand ca substanta activa...
Nemasol 510 SL, 25 de litri Nemasol 510 SL, 25 de litri
510,00 lei (inclusiv TVA)
Nemasol 510 SL este un dezinfectant al solului in sere si solarii cu spectru multiplu de combatere: nematozi, daunatori si agenti patogeni de sol, buruieni.

Triptolemus Sel Th, inocul de ciuperci micorizale Triptolemus Sel Th, inocul de ciuperci micorizale

(1)
255,00 lei (inclusiv TVA)

Triptolemus Sel Th (Concentrat) este un inocul al ciupercilor micorizale, cu o formula perfect solubila in apa ce este capabil sa interactioneze si sa imbunatateasca microbiomul solului in toate stadiile de dezvoltare...


Triptolemus Sel Th Light, inocul de ciuperci micorizale Triptolemus Sel Th Light, inocul de ciuperci micorizale

(4)
89,00 lei (inclusiv TVA)

Triptolemus Sel Th Light este un ameliorator de sol cu inocul al ciupercilor micorizale (inclusiv Trichoderma), cu o formula perfect solubila in apa, ce este capabil sa interactioneze si sa imbunatateasca microbiomul...

Biofungicid Trianum-P, inocul de Trichoderma, 500 g Biofungicid Trianum-P, inocul de Trichoderma, 500 g
(1)
378,73 lei (inclusiv TVA)
Trianum-P este un inocul ce contine tulpina hibrida T22 a ciupercii benefice Trichoderma harzianum, acest produs protejeaza culturile impotriva unor boli de sol precum: Pythium, Fusarium, Rhizoctonia, Sclerotinia....

Fungicid biologic Serenade ASO, 1 l Fungicid biologic Serenade ASO, 1 l
16%
Oferta speciala limitata

85,00 lei (inclusiv TVA) 102,46 lei
Serenade ASO este un fungicid si bactericid biologic pentru combaterea bolilor la culturi de camp: salata, mar, par, vita de vie, capsun, plante ornamentale, trandafiri, cartof, rapita, sfecla de zahar si la culturi...

Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare