Cauta in articole

Ultimele comentarii

Arhiva blog

Erbicidarea la porumb in postemergenta

Erbicidarea la porumb in postemergenta

Erbicidarea la culturile de porumb

Chiar daca porumbul prin multe parti, nu a atins stadiul de erbicidare, problema combaterii buruienilor trebuie pusa timpuriu, iar cultivatorii trebuie sa se pregateasca din timp pentru efectuarea erbicidarilor necesare. SemintePlante.ro vine in sprijinul acestora printr-o serie de oferte de erbicide, la preturi competitive, pentru o cultura curata, ce va duce mai tarziu la o productie sporita.

Pentru combaterea buruienilor in cultura de porumb se recomanda intervenirea cat de repede posibil, iar alegerea corecta a erbicidelor reprezinta de asemenea un factor critic.

Chiar daca pe piata sunt produse disponibile, ce ofera combaterea buruienilor pana in stadiul de 8 frunze al porumbului, din incercarile experimentale s-a observat ca alegerea momentului optim este cruciala in dezvoltarea si productiile uterioare.

ADENGO 465 SC

Erbicid AdengoAdengo 465 SC este un erbicid destinat combaterii buruienilor dicotiledonate si monocotiledonate anuale din cultura porumbului, folosit in preemergenta si postemergenta timpurie. Ca substante active, erbicidul Adengo 465 SC contine isoaflutol 225 g/l + tiencarbazon-metil 90 g/l + ciprosulfamide (safener) 150 grame/litru, avand formulare de suspensie concentrata.

Printre principalele avantaje la folosirea erbicidului Adengo, se numara capacitatea de reactivare, care ii permite sa fie din nou activ, in timpul primelor ploi ce urmeaza dupa o perioada fara precipitatii, controland astfel buruienile ce pot rasarii in aceasta perioada. Erbicidul Adengo 465 SC nu este un erbicid volatile. Adengo este preluat radicular, dar si foliar, si are o puternica activitate sistemica in planta. Buruienile sunt distruse chiar dupa rasarire, iar primul semn al acestei distrugeri este dat de albirea plantutei, urmata la scurt timp de distrugerea ei rapida si completa.

Mod de utilizare al erbicidului Adengo 465 SC

Erbicidul se poate aplica preemergent, in doza de 0,35 – 0,4 litrii/hectar, folosindu-se in doza mai mica pentru soluri cu continut de humus de pana la 2,5% si in doza mai mare, pentru soluri cu continut de humus mai ridicat, si infestare puternica de buruieni.

La aplicarea in postemergenta (dupa rasarirea porumbului) se va folosi o doza de 0,3 – 0,35 l/ha, cu aceeasi schema privind doza mai mica si doza mai mare descrisa mai sus. Tratamentul cu erbicidul Adengo 465 SC se va efectua pana cel tarziu in faza de 3 frunze ale porumbului si buruieni in faza incipienta de crestere (2-3 frunze).

Erbicidul Adengo 465 SC permite mentinerea solului curat in prima parte a perioadei de vegetatie sau pana la prima lucrare mecanica, fiind reactivat dupa fiecare ploaie de minim 10mm. In conditii de seceta puternica, eficacitatea produsului pe graminee anuale si cateva dicotile (ex. Xantium) este mai scazuta

Adengo 465 SC poate fi utilizat in amestec cu majoritatea erbicidelor.

Printre buruienile dicotiledonate combatute, enumeram: Amaranthus spp. (stir), Ambrosia spp. (iarba parloagelor), Anthemis arvensis (romanita de camp), Atriplex patula (loboda), Cpsella bursa-pastoris (traista ciobanului), Chenopodium album (spanac salbatic),  Cirsium avense (palamida din samanta), Datura stramonium (ciumafaie), Galinsoga parviflora (busuioc salbatic), Galinum aparine (turtita), Lamium purpureum (sugel puturos), Matricaria spp (musetel), Plantago major (patlangina mare), Polygonum spp. (ardeiul broastei), Portulaca oleracea (grasita), Sisymbrium officinale (tataneasa).

La aplicarea postemergenta combate si buruienile rasarite de floarea soarelui samulastra si cornuti.

La buruieni monocotiledonate, Adengo 465 SC combate Avena fatua (odos), Digitaria sanguinalis (meisor), Echinochloa crus-galli (iarba barboasa), panicum miliaceum (mei), Setaria spp (mohor), Sorghum halepense (costrei din samanta).

 

CUMPARA ERBICID ADENGO

 

Titus Plus

Erbicid porumb Titus PlusTitus Plus este un erbicid al companiei DuPont, destinat combaterii buruienilor cu frunza lata si graminee din cultura de porumb. Acesta contine 3,26% rimsulfuron si 60,87% dicamba, avand formulare de granule dispersabile.

Titus Plus are probabil spectrul cel mai larg de buruieni combatute – graminee anuale si buruieni cu frunza lata anuale si perene. Principalul avantaj al folosirii erbicidului Titus Plus este dat de eficacitate, la un cost rezonabil. Avand doua substante active, Titus Plus nu lasa nici o sansa de scapare buruienilor, datorita actiunii complementare a celor doua substante active. Datorita actiunii reziduale de scurta durata in sol, nu exista restrictii de rotatia culturilor dupa recoltarea porumbului.

Erbicidul Titus Plus este absorbit rapid de foliajul si radacinile buruienilor, inhiband cresterea la scurt timp dupa aplicare, prevenind competitia cu plantele de cultura.  Simptome ca decolorarea si cloroza apar dupa 3-10 zile de la aplicare, dar buruienile mor dupa 3-4 saptamani.

Caldura si umezeala sporesc performanta erbicidului, iar timpul rece si uscat ii intarzie activitatea si aparitia simptomelor. Erbicidul Titus Plus patrunde in plante in 4 ore de la aplicare, deci, daca ploaia intervine mai devreme de 4 ore de la aplicare, eficacitatea produsului poate fi redusa.


Mod de aplicare al erbicidului Titus Plus

Titus Plus poate fi aplicat o singura data sau de doua ori (aplicare fractionata), conform tabelului de mai jos:

Specificare

Titus Plus

Echivalent (doza/hectar)

Trend 90 (surfactant)

Graminee anuale pana la infratit (2-4 frunze)

Srgum halepense/Elymus repens<20 cm inaltime

Buruieni cu frunza lata anuale si perene (4-6 frunze)

Aplicare singular

1 doza /1 ha

5 doze/4 ha

307 gr/hectar

 

384 gr/hectar

200 ml/ha

 

200 ml/ha

        *

 

        *

 

 

          *

        *

 

        *

Aplicare fractionata:

Tratament 1

 

 

Tratament 2

T2=T1+ 14 zile

3 doze/4 ha

 

2 doze/4 ha

 

 

 

230 gr/hectar

 

 

 

154 gr/hectar

 

 

 

200 ml/ha

 

 

 

200 ml/ha

 

 

 

*

 

 

 

*

 

 

 

*

 

 

 

*

 

 

 

*

 

 

 

*

 

Dat fiind spectrul larg de buruieni combatute, sunt rare situatiile cand este necesar amestecul cu alte erbicide.

Titus Plus se aplica postemergent, pana in stadiul de 7 frunze ale porumbului.

Momentul optim pentru cultivatie este de minim 14 zile de la aplicarea erbicidului. Nu se recomanda prasitul cu 10 zile inainte si dupa aplicarea erbicidului pentru a evita stresul asupra culturii cauzat de lucrarea cu cultivatorul.

Ca buruieni combatute in cultura de porumb, Titus Plus  poate combate: Coada Vulpii, Costrei, Iarba antului, Iarba barboasa, Mei, Meisor, Mohor, Odos, Pir tarator, Ambrozie, Cinstet, Cupa vacii, Floarea soarelui samulastra, Iarba rosie, Loboda, Loboda alba, Musetel, Mustar, Palamida, Pristolnic, Cornaci, Susai, Stir, Volbura, Ciumafaie (mediu combatuta), etc.

Nu se recomanda aplicarea erbicidului Titus Plus la temperaturi de peste 28 grade C, sau la culturi de porumb suferind de stres ca rezultat al secetei, baltirii apei, temperaturii scazute, atacului insectelor, etc.

 

CUMPARA ERBICID TITUS PLUS

Mistral
Erbicid Mistral

Mistral este un erbicid sistemic destinat culturii de porumb cu actiune eficienta impotriva buruienilor monocotiledonate anuale (Mohor, Iarba barboasa, Costrei din samanta, etc.). Substanta activa este una foarte populara – nicosulfuron, erbicidul oferind o performanta de neegalat la combaterea buruienilor monocotiledonate anuale din samanta, si a costreiului din rizomi.

Mod de folosire al erbicidului Mistral

Erbicidul Mistral se aplica cand buruienile sunt in stadiu activ de crestere, si poate fi combinat cu erbicide pe baza de sare de amina, pentru extinderea combaterii si la buruienile cu frunza lata.

NU se va aplica erbicidul Mistral la porumbul care a fost tratat cu insecticide organofosforice, cu actiune foliara sau la sol, sau in cazul tratarii culturii cu erbicide pe baza de bentazon.

Spectru de combatere

Doza

Epoca de aplicare

Costrei (Sorghum haalepense) din rizomi

1-1,5 litrii/ha (in functie de gradul de infestare)

 

 

0,75 litrii/ha

+

0,5 litrii/ha

Tratament secvential

Postemergent, cand costreiul are intre 15-20 cm inaltime

 

 

  • Primul tratament se aplica postemergent timpuriu, atunci cand plantele de porumb au 3-4 frunze si costreiul este mai mic de 15 centimetrii;
  • Al doilea tratament se aplica la reinfestare, dupa 2-3 saptamani

Buruieni monocotiledonate anuale: Mohor (Setaria viridis), Iarba barboasa (Echinochloa crus-gali), Costrei (Sorghum halepense) din samanta

0,8 litrii/ha

Postemergent, cand porumbul are 4-6 frunze si buruienile monocotiledonate anuale 2-4 frunzulite, inainte de infratire.

 

CUMPARA ERBICID MISTRAL

 

Asadar, indiferent de alegerea facuta, SemintePlante.ro va ureaza o recolta bogata. 

Postat pe 2018-02-12 Porumb, Folosirea pesticidelor, Tehnologii 0 11177

Lasa un comentariuLasa un raspuns

Trebuie sa fii logat pentru a posta comentarii.

Menu

Toate drepturile rezervate Seminteplante.ro © 2018