Cauta in articole

Ultimele comentarii

Arhiva blog

Erbicid total

Erbicid total

Erbicid total. Cum scap de buruieni?

Fie ca doresti sa erbicidezi locul inainte sau dupa terminarea unei culturi, sau doresti curatarea de buruieni a curtii pentru semanarea gazonului, erbicidul de care ai nevoie, indiferent de denumirea comerciala, are continut de substanta activa glifosat, in doza de 360 de grame per litru, sub forma de sare de izopropil amina. 

Toate erbicidele bazate pe glifosat, poarta denumirea de ERBICID TOTAL. 

*NOTA! Articolul initial dateaza din perioada in care produsele contineau 360 gr/litru glifosat in substanta activa. Actual (2017) continutul este de 48% glifosat.

Ca fapt de cultura generala, detinatorul brevetului pentru erbicidul total, pe baza de glifosat este compania Monsanto, iar primul erbicid total de acest fel a fost RoundUp, lansat in 1974.

Ulterior, vanzand patentul si altor companii, au aparut produse care fac acelasi lucru (fapt logic dat fiind faptul ca au aceeasi substanta activa) din care putem mentiona erbicidele totale ca: Glyfos Ultra, Glifotim, Gliphogan, Agro Glyfo, Clinic. 

La SemintePlante.ro, gasiti disponibil, in functie de sezon erbicid total Glyfos, Glifotim si Roundup.


Cum folosesc un erbicid total?

La intrebarea cum folosesc un erbicid total va trebui sa tinem cont, in principal, de echipamentul cu care aplicam. In mod normal, in omologare, pe toate flacoanele de erbicid total, vom gasi ca recomandare 3-4 litrii/hectar, dizolvat in 250-350 litrii de apa, la aplicarea cu instalatia de stropit tractata de tractor. 

Pe suprafete mici, produsul se aplica cu Vermorelul (pulverizatorul) sau Atomizorul. 

Foarte important de stiut este ca erbicidul total este absorbit de planta prin frunze, deci nu este buna taierea de la baza a buruienilor si aplicarea ulterioara cu erbicid total, ci aplicarea atunci cand buruiana are frunze si este in stadiul de crestere. De asemenea, erbicidul total nu are remanenta in sol, si nici nu patrunde acolo foarte adanc. Astfel, daca in sol exista o samanta de buruiana in proces de germinare, atunci aceea nu va fi afectata de aplicarea cu erbicid total. 

Revenind la modul de aplicare, cand folosim Vermorelu, vom dilua, in functie de specificul buruienilor pe care dorim sa le exterminam o cantitate de 100 - 200 mililitrii de erbicid total, in 10 litrii de apa, si vom stropi plantele pe toata suprafata verde, de sus pana jos daca sunt inalte.  

E greu de estimat la aplicarea cu vermorelul suprafata tratata, datorita faptulu ca nu se poate asigura o uniformitate a aplicarii ca in cazul aplicarii cu instalatiile de stropit tractate. Cu vermorelul, si la o persoana experimentata, exista riscul aplicarii intr-un loc de mai multe ori, iar in altul de o singura data sau, poate chiar niciodata. 

Dupa aplicare, erbicidul intra in plante si incepe sa isi faca treaba, oprindu-le cresterea. Primele rezultate se vad in aproximativ 5-7 zile, cand plantele se inrosesc, dupa care mor.Intrebari legate de aplicarea cu erbicid total

1. O aplicare imi garanteaza un loc lipsit de buruieni un termen indelungat?


Produsul este foarte bun insa nu face minuni. Aplicarea erbicidului total va curata buruienile existente si rasarite. Rezerva de samanta in sol este foarte bogata si, datorita faptului ca erbicidul nu patrunde in sol, aceasta nu este deloc afectata (pentru erbicide care sa afecteze samanta va trebui sa folosim erbicide preemergente).
Astfel, cu o aplicare a unui erbicid total pe baza de glifosat, vom reduce populatia de buruieni, insa tot va fi nevoie de aplicari periodice, de intretinere, in cazul in care dorim un loc curat de buruieni.

2. Exista selectivitate la erbicidul total? Pot salva florile sau alte plante decorative spre exemplu? 

Erbicidul total distruge toate tipurile de plante. Asfel, aplicat intr-o zona unde avem legume, sau flori, daca produsul intra in contact cu frunza acestora, le va distruge si pe acestea. 
Erbicidele totale pe baza de glifosat sunt omologate a se folosi in livezi si plantatii de vita de vie, dar cu feririea aplicarii directe pe frunza pomului sau a vitei de vie. 

3. Cat de daunator este un astfel de erbicid? 

Produsul nu are clasificare toxicologica pentru organismul uman, insa se va urmari evitarea contactului cu pielea, ochii, fata etc. 
Produsul este incadrat ca fiind daunator pentru organismele acvatice. Animalele de companie nu vor fi afectate de aplicarea erbicidului in gospodarii.


Recomandarea SemintePlante.ro SemintePlante.ro distribuie erbicide totale de la mai multi producator, preturile acestora fiind vizibile pe site, la categoria "Erbicide"; subcategoria "Erbicid total".

Dintre acestea, noi recomandam: 


Erbicid total GlyfosErbicid total Roundup


Vezi lista completa cu erbicide totale

Postat pe 2018-02-12 Folosirea pesticidelor 0 130690

Lasa un comentariuLasa un raspuns

Trebuie sa fii logat pentru a posta comentarii.

Menu

Toate drepturile rezervate Seminteplante.ro © 2018