Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Dezinfectia solului

Postat pe6 Ani in urma 52653

Scapa de nematozi! Cum facem dezinfectia solului?

Pentru dezinfectarea chimica a solului, SemintePlante.ro propune doua produse, extrem de eficiente: Basamid Granule si Nemathorin. 

Basamid Granule este un produs sub forma de granule albe, destinat tratamentului la sol, avand efect insecticid, fungicid, erbicid si nematocid. Substanta activa continuta de Basamid este dazomet-ul, in concentratie de 98%. 
Nemathorin 10 G este varianta propusa de Syngenta pentru dezinsectia solului, avand ca efect exterminarea nematozilor si viermilor sarma, nefiind omologat si ca fungicid sau erbicid.

La folosirea Basamid Granule, acesta se va imprastia in sol, ca in imaginile de mai jos, putand fi aplicat manual (folosind echipamente de protectie) sau cu echipamente de imprastiat: 

Mod de aplicare Basamid Granule

Cum se aplica Basamid Granule


Cum se aplica Basamid Granule ?

Basamid Granule se foloseste in doza de 2,5 - 5 kg/100 de metrii patrati. Datorita pretului ridicat al produsului, in Romania, dezinfectia si dezinsectia solului cu Basamid Granule se practica doar in sere. 
Pentru astfel de sere, vom descrie, in cele ce urmeaza, o metoda foarte eficienta de aplicare a produsului Basamid Granule, pentru a putea obtine maximum din acesta, adica efect insecticid, nematocid, fungicid si erbicid.

Respectand doza de mai sus, produsul Basamid se recomanda a se aplica pe sol umed, cand temperatura este mai mare de 6 grade. Astfel, vom aplica Basamid Granule prin imprastiere, si apoi il vom incorpora in sol usor. Este necesar pastrarea solului cat mai umed, deci, daca este posibil, solul se va uda si ulterior incorporarii. 
Dupa incorporare se recomanda aplicarea unei folii pe sol, pentru a putea pastra gazul emis de Basamid cat mai aproape de suprafata solului. Astfel, vom beneficia de maximul pe care acest produs il poate oferii, distrugand ciupercile ce produc boli precum mana de sol, fuzarioza, alternarioza, nematozii si alte insecte daunatoare dar si buruienile. 
Dupa 10 zile folia se va elimina iar sera/solarul se va aerisi. 
Basamid Granule are un timp de pauza de 10, pana la 30 de zile, ceea ce inseamna ca nu vom semana timp de 10 - 30 de zile de la aplicarea produsului. Timpul de pauza variaza in functie de temperatura de afara, din momentul aplicarii. Astfel, daca din momentul aplicarii temperatura se mentine constanta, la peste 6 grade C, putem semana la 10 zile dupa aplicarea Basamidului. Daca temperatura scade, sub 6 grade C, atunci trebuie sa asteptam pana la 30 de zile. 
Cel mai simplu mod este efectuarea testului Creson, pentru verificarea ventilarii solului. Acesta presupune extragerea de mostre de sol tratate cu Basamid, si punerea la germinat a semintelor de salata. Daca salata nu germineaza, atunci mai trebuie sa asteptam, sau putem intervenii cu lucrari de aerisire a solului, dar nu mai adanci decat incorporarea initiala a produsului Basamid. 

ATENTIE!!! Basamid Granule nu se va aplica unei culturi existente, produsul putand da fitotoxicitate.

Pe langa nematozi, Basamid combate: 
  • Phytophtora parsitica - mana de sol; 
  • Fusarium spp - fuzarioza; 
  • Alternaria alternata - alternarioza; 
  • Pythium - caderea plantutelor; 
  • Verticilium - verticilioza 
Asadar, folosirea Basamid Granule este neaparat recomandata, in zonele unde exista nematozi, dar va ofera si o garantie ca in anul urmator de cultura, folositi mai putine pesticide pentru combaterea bolilor si daunatorilor.



Cum se aplica Nemathorin ?

Nemathorin 10 G este produsul Syngenta, destinat combaterii nematozilor si viermilor sarma. Produsul este larg folosit in culturile de sere si camp deschis, oferind mai putine restrictii decat Basamid Granule. 

Nemathorin 10 G combate nematozi din genul Globodera si Ditylencus (viermi sarma - Agriotes spp), dar si nematodul galicol (Meloidogyne incognito). 

In practica, Nemathorin 10 G se aplica pe rand, cu 8-10 zile inainte de plantare si se incorporeaza in sol la 15 centimetrii, putand astfel sa formeze o bariera de protectie asupra radacinilor. Pe solele cu grad mare de infestare, se recomanda aplicarea Nemathorin 10G pe toata suprafata, nu numai pe randuri. 

In 9-17 zile de la aplicare, nematozii si viermii sarma mor, produsul actionand prin contact si ingestie. 

ATENTIE! La aplicarea manuala se vor folosi echipamente de protectie. Nemathorin 10 G are un miros puternic, greu de suportat. 

Recunoasterea viermilor sarma
                                                                   Fig.1 - Vierme sarma
Nematoziii radacinilor
 Fig. 2 - Atac de nematozi (radacina din dreapta)



4 Comentarii
  • Co**** ******us

    Co**** ******us 2022-10-28

    Bună ziua, va rog frumos să-mi spuneți când se poate aplica pe sol produsul Basamid. Va mulțumesc anticipat.
  • Si**** ****an

    Si**** ****an 2020-03-20

    Buna ziua,
    Ne trebuie mai multe detalii si eventual ceva poze din cultura afectata trimise pe adresa [email protected].
    Se practica cumva monocultura in solarul respectiv? De cat timp puneti salata pe acelasi sol?
  • Ni*** ****** ***BU

    Ni*** ****** ***BU 2018-06-26

    vă salut cu respect! sunt cultivator de salată pe o suprafață de 1500 mp solarii...de doi ani a apărut o mare problemă căreia nici un specialist consultat nu i-a găsit cauza, iar tratamentele încercate nu au avut efect...înființăm o cultură și timp de 10-14 zile totul decurge normal, iar după această perioadă plantele nu se mai dezvoltă, alterate sever...ceva din sol atacă tulpina, care se face maho și chiar, de la interior spre exterior, prezintă gaură ca de arsură...la început a fost o mică porțiune, iar acum este pe 90% din suprafață...atacul nociv se produce doar pe culturile de vară, aprilie-octombrie, iarna-primăvara cultura este normală, fără nici o pierdere a ceea ce se declanșează vara...vă rog să-mi spuneți dacă știți ce poate fi...cu stimă, Minel Barbu.
    • Se***********

      Se*********** 2022-03-26

      Buna ziua,

      Multumim pentru sesizare. Avem nevoie de mai multe informatii si eventual si niste poze. Ne puteti trimite detalii pe adresa de email [email protected]? Se poate sa ne spuneti daca la colet observati si zone moi de culoare alb - maroniu?
      Asteptam mai multe detalii la adresa [email protected] sau la telefon - 031.425.21.59.
      Pana atunci, pentru rezolvarea ciupercilor de sol puteti aplica produse cu micorize (Triptolemus Sel TH - 300 grame / 1000 metri + SymbioMyco Grow 500 grame / 1000 metri patrati aplicate la nivelul radacinii prin sistemul de irigare prin picurare).

      Succes
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare