Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Sfaturi privind cresterea si ingrijirea gazonului

Postat pe6 Ani in urma de 91711

De la iarba din fata casei – taiata periodic in filmele americane – si pana la verdele arenei sportive, un gazon frumos si verde intens te imbie sa stai cat mai mult timp in aer liber. Gazonul ofera un aspect deosebit gradinii tale, dandu-i un aer elegant si ingrijit: insa, pentru a avea o peluza de genul terenurilor de golf, trebuie sa depui efort si sa iei o serie de masuri. Simpla aruncare a unor seminte pe o anume suprafata din gradina ta nu-ti va garanta obtinerea unei peluze de vis. Gazonului trebuie sa ii dedici timp pentru intretinere, timp in care faci o serie de activitati recurente. Din fericire, o parte dintre aceste activitati se pot acum automatiza: irigarea (prin montare de programatoare de irigatii) sau tunderea (prin folosirea masinilor de tuns tip robot), de exemplu. 

In articolul de mai jos iti prezentam o serie de recomandari pentru a avea un gazon de nota 10, care este tot timpul verde. Articolul se adreseaza amatorilor care doresc infiintarea peluzelor casnice, dar poate fi o resursa si pentru profesionisti. 

Ce este gazonul?

Numim „gazon” toate amestecurile de iarba destinate infiintarii peluzelor. Gazonul nu exista ca specie, ci este compus din diferite mixuri de graminee, din specii ca Lolium perenne, Phleum pratense, Festuca rubra, Festuca ovina, Agrostis, Poa pratensis, etc.

Tipuri de gazon

Fiecare dintre aceste plante de mai sus ofera gazonului caracteristici specifice si, de aici, apar diferitele tipuri de gazon: gazon pentru soare, gazon pentru umbra, gazon cu capacitate de regenerare, gazon pentru trafic intens/sport, etc. Practic, pentru fiecare produs comercial de gazon exista un amestec de specii, mai mult sau mai putin unic. De exemplu, amestecurile de gazon care contin mai mult Lolium perenne permit semanari mai timpurii sau mai tarzii, deoarece aceasta planta poate germina si la temperaturi de sub 8o C. Iar amestecurile de gazon in care predomina Festuca arundinacea sunt ideale pentru infiintarea peluzelor expuse la soare, in zone relativ uscate, datorita unei mai bune tolerante la seceta a acestei specii.

Infiintarea peluzei de gazon: cand semeni si la ce temperaturi?

In Romania, cultivarea gazonului se face in intervalul primavara-toamna, de obicei in lunile aprilie-septembrie (pana la jumatatea lor). Semanarea se poate face si mai tarziu sau mai devreme, in functie de prognoza meteo, tinand totusi cont ca temperatura optima de germinare (cea in care majoritatea speciilor rasar in intervalul de 7-20 de zile) este de 16-21o C. Temperatura minima (sub care nu este recomandat sa semeni gazonul, decat daca ai amestecuri speciale pentru semanari timpurii/tarzii) este de 8o C.

Etapele necesare unui gazon frumos

1. Alegerea semintelor de gazon

Un prim pas pentru infiintarea unei peluze de gazon il reprezinta alegerea semintelor, in functie de utilizarea pe care o va avea „covorul verde”. Pasul acesta este foarte important si de el depinde aspectul viitoarei peluze. Una dintre cele mai flexibile optiuni este amestecul de seminte de gazon Dark Green Majestic (din gama Profi-Line, de la Kiepenkerl). Noi lucram deja de cativa ani cu acest amestec si ceea ce ne place cel mai mult este culoarea lui verde inchisa, adaptabilitatea la diferitele tipuri de sol, capacitatea rapida de infratire (producatorul recomanda la o doza relativ redusa de seminte/m2) si rezistenta la traficul intens. Gazonul Dark Green se poate semana atat in zone insorite, cat si in zone partial umbrite, fiind unul dintre amestecurile cel mai usor de folosit de oricine.

 Alege optiunea de gazon potrivita pentru tine!

Pentru zonele secetoase, mai uscate, expuse numai la soare, avem si varianta amestecului de gazon Sunny Green (tot un amestec profesional din gama Kiepenkerl), care produce o nuanta mai deschisa de verde decat Dark Green si care se preteaza excelent zonelor insorite si uscate. 

In cazul in care vrei sa alegi gazon pentru zonele umbrite, tine cont ca doar anumite specii se preteaza plantarii in zone in care este umbra mai mult de 4 ore/zi. O mare parte dintre amestecurile gasite in comert sub denumirea de „gazon de umbra” sunt amestecuri care tolereaza intervale maxime de 4-5 ore de umbra. Nu vei putea obtine o peluza complet verde intr-o zona in care nu ajunge niciodata soarele, lucru stiut inca din manualele de Botanica/Biologie de gimnaziu: fara lumina, plantele nu pot sa duca la bun sfarsit procesele necesare dezvoltarii.  O varianta de gazon care se preteaza insamantarii in zonele umbrite (in limita intervalului descris mai sus) este varianta de seminte de gazon de umbra Pegasus (marca Kiepenkerl), varianta ce are si un pret foarte competitiv.

In cazul in care se doreste infiintarea unei peluze care sa suporte traficul intens si stresul, recomandam alegerea amestecului de gazon sport si teren de joaca din gama Kiepenkerl. 

Ce trebuie sa retii este ca un gazon frumos nu va creste decat dintr-o samanta de calitate. Indiferent de tipul peluzei pe care vrei sa o ai, se recomanda alegerea unor seminte de calitate, de la furnizori certificati, speciale pentru zona unde vrei sa insamantezi. Lista completa a varietatilor distribuite de SemintePlante.ro o poti gasi aici.

2. Pregatirea terenului pentru gazon

Inainte de a te apuca de pregatirea solului, trebuie sa tii cont de tipul de teren pe care vei lucra. Ideal este sa lucrezi pe un sol negru, bine maruntit, bogat in humus, insa mixurile de gazon prezentate mai sus se vor fixa cu succes pe orice tip de sol. Trebuie doar sa tii cont de niste lucruri de baza. Solurile care pot da batai de cap la infiintarea noilor peluze sunt: 

  • Sol argilos - este solul cu care poate fi greu si inselator sa lucrezi din cauza capacitatii de drenaj reduse. Asta inseamna ca solul se poate usca foarte mult in vara, devenind tare ca piatra, iar in iarna si perioadele ploioase isi poate pastra textura lipicioasa si noroioasa. Sunt si avantaje in a avea un sol argilos/cleios datorita faptului ca acesta retine foarte bine nutrienii, nefiind nevoie de multe fertilizari. Pentru a determina daca solul tau este argilos, ia o mana de pamant si incerca sa o strangi in pumn. Daca solul se lipeste, ca o plastilina si isi pastreaza dupa ce desfaci mana forma primita, atunci ai de-a face cu un sol argilos.
  • Sol nisipos - este un sol usor care are dezavantajul de a nu pastra apa, uscandu-se repede. Acelasi lucru se intampla si cu nutrientii. In cazul in care ai de-a face cu un astfel de sol trebuie sa tii cont ca vara are nevoie de udari si fertilizari mai dese, pentru a pastra aspectul verde al gazonului. 

Imbunatatirea structurii solului

Pentru imbunatatirea structurii solului,se recomanda adaugarea de materie organica putrezita/compost si incorporarea lor in sol cu sapa/motosapa, la o adancime de 30 cm.  

Foarte importanta este si valoarea pH-ului solului. Cu toate ca amestecurile de gazon vor creste in orice tip de sol, se pare ca exista o legatura intre valoarea pH-ului si numarul de fire verzi dintr-o peluza. Sunt studii care spun ca la o valoare cat mai apropiata de 7 a pH-ului solului, avem cele mai multe fire de iarba in peluza. Acest pH se poate masura cu un tester de pH ( 7 este considerata o valoare neutra; tot ce este sub 7 este o valoare acida; tot ce este peste 7 este o valoare alcalina). In general, cresti pH-ul solului cu calciu/calcar si il scazi cu sulf. 

Pregatirea solului trebuie tratata cu maxima importanta, pentru ca reprezinta poate unul dintre cele mai importante etape din procesul de formare a unei peluze.

In prima faza, se recomanda curatarea terenului de buruieni, fie manual, fie folosind erbicide pe baza de glifosat (Glyfos, Glifotim, Clinic). Erbicidul total nu are remanenta in sol, afectand doar buruienile aflate la suprafata (cu care acest produs intra in contact). In orice situatie, efectele se vad in 8-14 zile, in functie de tipul buruienilor aflate acolo, asadar – in cazul in care optezi pentru combaterea chimica a buruienilor existente – dupa aplicarea erbicidului, trebuie asteptat minimum 14 zile, pentru ca acesta sa isi faca efectul. Nu iti recomandam erbicidarea cu erbicide totale decat in cazul unei infestari masive cu buruieni.

Dupa ce terenul este perfect curatat, se recomanda prelucrarea solului cu motosapa sau sapatul la 15 cm. De asemenea, daca locul unde vei insamanta este plin de pietre, acestea trebuie eliminate manual. Foarte important: dupa sapare, terenul trebuie nivelat foarte bine, incercand a se evita formarea de goluri, in care poate balti apa. Neregularitatile de pe un teren care nu a fost nivelat duc la aparitia de palcuri de gazon, cu aspect de insule, inconjurate de zone cu lipsuri de gazon. De aceea, nivelarea solului este una dintre cele mai importante etape din pregatirea solului. 

Pregatirea terenului in vederea cultivarii gazonului

Pregatirea solului pentru gazon Pregatirea solului pentru gazon, greblarea
1. Pregatirea solului incepe cu cateva saptamani inainte de semanarea gazonului. Foloseste o furca/cazma/sapa, pentru a intra cat mai adanc in sol (30 cm). Scoate toate buruienile sau pietrele gasite. 2. Grebleaza apoi solul si incearca sa il aduci la aproximativ acelasi nivel. Sunt permise ondulari cu o curba usoara ale nivelului solului, in cazul in care vrei sa obtii un aspect mai natural. 
Nivelarea pamantului pentru gazon Greblarea finala a solului
3. Odata facuta nivelarea din grebla, solul trebuie tavalugit/calcat, pentru a distruge golurile de aer si a preveni caderea ulterioara a pamantului, formand denivelari.  4. Permite solului sa se aseze timp de minimum 1-2 saptamani, apoi grebleaza-l inca o data, cu o grebla cu dinti fini, pentru a marunti mai bine solul. Indeparteaza buruienile aparute in acest timp. 

3. Semanarea gazonului

Semanarea gazonului este varianta cea mai ieftina de a infiinta o peluza. Cea mai buna perioada de semanare a gazonului este in primavara (lunile aprilie si mai) sau in inceputul verii (prima parte a lunii iunie) dar si in toamna. Semintele de gazon se pot semana si vara insa atunci este nevoie de udare constanta. Semanarea in iarna, in conditiile din Romania, iese din discutie. 

Dupa cum am spus si in introducere, semanarea gazonului se va face incepand cu luna aprilie, cand riscul de inghet s-a dus si temperaturile sunt de minim 8 grade Celsius. O mica parte din speciile ce compun amestecurile de gazon germineaza la temperaturi mai joase de 8 grade Celsius. 

La semanarea unui nou gazon trebuie sa tii cont de urmatoarele aspecte: 

  • Lipsa apei determina intarzieri in germinatia semintelor; este recomandat sa se foloseasca o irigare regulata a solului peluzei dupa semanare; 
  • Daca solul devine umed imediat dupa semanare, se recomanda pastrarea suprafetei umede pe o perioada de 2-3 saptamani, pentru a preveni tinerele plantute din amestec sa se usuce si sa moara; 
  • Peluzele tinere se pot tunde prima data cand au atins inaltimea de 50 - 70 de centimetri; 
  • Cantitatea folosita este de 1 kilogram la 25 - 50 metri patrati, in functie de caracteristica fiecarui mix de gazon. Mai multe detalii despre cantitatea de seminte recomandata a se folosi gasiti pe pachetul de gazon ales pentru semanare. 
  • Perioada de germinare (in cazul unei temperaturi optime de 16 - 21 grade C) este de 7 - 24 de zile, specii precum Lolium perenne avand o germinare mai rapida (7-15 zile) fata de specii precum Poa pratensis, care au o germinare mai lunga (14 - 24 de zile). 

SFAT! Iriga gazonul de mai multe ori in timpul zilei timp de 5 - 10 minute pe zi, astfel incat stratul de deasupra al solului sa se mentina perfect umed. 

Avand terenul pregatit, tot ceea ce trebuie sa mai facem este sa semanam gazonul. Doza generala folosita este de 25-50 de grame/metru patrat, insa sunt si cateva varietati care necesita o semanare mai deasa. Detaliile de semanare pentru fiecare varietate in parte le puteti gasi pe ambalajul amestecului ales. 

Spre exemplu, amestecul de gazon Dark Green, cel recomandat de noi la inceputul articolului, se seamana in doza de 1 kilogram / 50 metri patrati. Chiar daca la rasarire acesta pare rar, capacitatea de infratire dupa prima taiere este excelenta, formarea "covorului verde" incepand imediat dupa aceasta operatiune. 

Nu se recomanda semanarea cu o cantitate mai mica, gazonul rezultat fiind unul rar, cum nu se recomanda nici suprainsamantarea, lastarii noi batandu-se intre ei pentru acapararea nutrientilor din sol.

Pasi pentru semanarea gazonului

Semanarea gazonului Semanarea gazonului in gradini
1. Dupa pregatirea zonei de samanare, imparte suprafata in portiuni de cate 1 metru patrat. Poti face asta folosind bete, ca in imaginea de mai sus. Cantareste apoi cantitatea de samanta recomandata pe metru patrat a amestecului ales.  2. Seamana semintele cantarite in perimetrul trasat, respectand regula dublei imprastieri (jumatate dintre seminte trebuie imprastiate intr-o directie, restul la 90 de grade fata de directia initiala). Asigura-te ca semintele sunt distribuite cat mai uniform posibil. 
Semanarea si greblarea gazonului Semanarea gazonului cu aplicator
3. Grebleaza apoi cu grija zona insamantata. Este ideal ca semintele sa fie usor acoperite de sol (1-2 mm), cu toate ca pot germina perfect si la suprafata acestuia. Uda apoi zona regulat.  4. O alternativa la semanarea manuala este folosirea semanatorilor („seed spreaders”), ideale in cazul in care ai o suprafata de semanat mai intinsa. Semanatorile de gazon ca cea din imagine trebuie calibrate, pentru o imprastiere cat mai uniforma. 


Dupa rasarire vom uda gazonul regulat. ATENTIE! In cazul in care nu vom folosi aspersoare, ci pistoale cu jet de apa, jetul de apa nu trebuie sa fie foarte puternic, pentru a evita astfel mutarea semintelor din locul de unde au fost semanate, mutare data de jetul de apa. 
Odata cu gazonul, se recomanda si aplicarea fertilizatorului Starter sau a altor ingrasaminte pentru gazon. ATENTIE! Respectati intotdeauna doza trecuta pe eticheta produsului. O doza mai mare nu este benefica pentru gazonul dumneavoastra. Ca regula generala, in cazul in care nu stim ce doza sa aplicam, vom imprastia aceeasi cantitate de ingrasamant pe metru patrat cu cantitatea de samanta folosita la semanat. 

4. Intretinerea gazonului

Dupa rasarirea gazonului, indiferent de tipul acestuia,  evita calcarea pe iarba pe o perioada de 2-4 luni.

Udarea gazonului

Dupa rasarire, trebuie sa uzi gazonul regulat. Iriga-l de mai multe ori in timpul zilei, in total 5-10 minute/zi, astfel incat stratul de deasupra al solului sa se mentina perfect umed. ATENTIE! In cazul in care nu vei folosi aspersoare, ci pistoale cu jet de apa, jetul de apa nu trebuie sa fie foarte puternic, pentru a evita astfel mutarea semintelor din locul de unde au fost semanate, din cauza apei. Se recomanda ca irigarea sa se faca seara (inainte de apus) sau dimineata devreme. Gazonul iti arata cand are nevoie de irigare (cand raman amprente de talpi, in locurile in care calci pe iarba). Iti recomandam irigarea puternica si nu foarte frecventa.

Odata cu gazonul, se recomanda si aplicarea fertilizatorului Starter sau a altor ingrasaminte pentru gazon. ATENTIE! Respecta intotdeauna doza trecuta pe eticheta produsului. O doza mai mare nu este benefica pentru gazonul tau. Ca regula generala, in cazul in care nu stii ce doza sa aplici, imprastie pe m2 aceeasi cantitate de ingrasamant cu cea de samanta folosita la semanat.

Calendarul lucrarilor unei peluze, in functie de anotimp, arata in felul urmator: 

Primavara - este sezonul in care gazonul are nevoie de o foarte mare grija tinand cont ca acum incepe perioada de vegetatie si cresc si nevoile lui de apa si nutrienti.  

  • Fertilizareafertilizarea de primavara este esentiala pentru a pastra aspectul verde al gazonului; pe piata exista multe variante de amestecuri de fertilizanti, din care poti alege; ingredientul principal in aceasta perioada este azotul, care incurajeaza dezvoltarea puternica si cresterea rapida;
  • Udarea - sunt necesare udari periodice, in functie de tipul solului, de capacitatea de retinere a apei dar si de conditiile din iarna (in cazul in care am avut ierni cu zapada este posibil ca nevoia de apa din irigatie sa fie mai mica decat in cazul iernilor uscate).
  • Taierea - taie gazonul regulat, respectand inaltimea de taiere ceruta de fiecare amestec in parte. 
  • Aerarea - procesul de aerare este unul foarte important ce permite aerului sa circule la nivelul firelor de iarba si sparge solurile prea compactate.

Varaeste perioada in care gazonul poate trece prin multe perioade de stres, cauzate – in principal – de temperaturile ridicate si de conditiile uscate. In aceasta perioada se vor evita lucrari precum scarificarea si aerarea gazonului. Lucrari de efectuat:

  • Fertilizarea - fertilizarea din vara este binevenita, insa trebuie aplicata in anumite conditii; nu aplica niciodata ingrasamintele pe un gazon uscat, fara sistem de irigare sau fara ca ploaia sa fi fost anuntata in urmatoarele ore; aplicarea ingrasamintelor granulate pe vreme foarte insorita si uscata poate duce la arderea gazonului; ca alternativa, poti pune ingrasaminte lichide, dizolvate in apa si aplicate apoi cu un vermorel/o stropitoare sau injectate in sistemul de irigare (daca exista posibilitatea asta);
  • Udareape perioada verii, udarea trebuie facuta regulat, folosind aspersoare/sisteme de udare; cu toate ca, in general, gazonul sufera rapid in cazul caldurii si a secetei, acesta se reface la fel de repede, prin udare; iti recomandam pastrarea unui regim riguros de udare, cu udari constante, in aceeasi perioada, dimineata si seara;  
  • Taiereapeluzele trebuie tunse de 1-2 ori/saptamana, respectand inaltimea de taiere recomandata de producatorii amestecului ales; in perioade de temperaturi extreme si seceta, se recomanda evitarea operatiunilor de taiere;    
  • Combaterea buruienilorburuienile se vor indeparta din peluza prin smulgere; in cazul in care buruienile sunt dese, se recomanda erbicidarea peluzelor; se va evita aplicarea erbicidelor in perioade cu temperaturi foarte ridicate. 

Toamnaeste sezonul-cheie pentru renovarea gazonului. Ingrijirea de toamna presupune pregatirea „covorului verde” pentru iarna si asigurarea ca acesta va supravietui temperaturilor scazute care vor urma. Lucrari de efectuat: 

  • Fertilizarea - daca in primavara nevoia cea mai mare este cea de azot (pentru a incuraja dezvoltarea firelor noi si cresterea rapida), in toamna ingredientul-cheie este potasiul (care va pregati perfect iarba pentru iernare); recomandam, asadar, aplicarea de ingrasaminte bogate in potasiu;
  • Taiere - gazonul are nevoie de taieri ocazionale si in toamna; ultima taiere a anului trebuie sa fie undeva intre mijlocul si finalul toamnei;  
  • Scarificarea - este procesul prin care aduni materia organica moarta, ramasa pe sol, de la taiere la taiere; scarificarea se face cu scarificatoare manuale/mecanizate si presupune o intrare suficient de adanca in gazon, pentru a zgaria solul si a aduna resturile moarte, dar nu suficient pentru a distruge firele de iarba; procesul este unul foarte important si necesita o grija aparte; 
  • Aerarea - se face folosind un aerator corespunzator; 
  • Reinsamantarea - toamna este perioada ideala pentru a reinsamanta gazonul si pentru completarea golurilor; semanarea poate incepe la inceputul lui septembrie si continua in functie de temperaturile de afara; in cazul in care semanarea se va face mai tarziu, se recomanda alegerea amestecurilor de gazon special destinate pentru semanari tarzii, care germineaza si la temperaturi scazute.

Iarna - sunt foarte putine actiuni necesare peluzei. Se recomanda evitarea traficului intens pe gazon in perioadele foarte reci si inghetate, pentru ca se pot forma zone negre in zonele calcate, in care gazonul va muri. Lucrari de efectuat:

  • Curatarea resturilor vegetale - se recomanda greblarea usoara si curatarea peluzei de frunze, crengi sau alte resturi vegetale cazute pe jos.  

5. Tunderea gazonului 

Prima tundere a unei peluze de gazon nou-infiintate nu se va face decat atunci cand gazonul are inaltimea de 5-7 cm. Ulterior, tunderea gazonului se va face regulat, cu ustensile cu lame ascutite. Inaltimea de tundere recomandata variaza intre 2,5 si 6 cm, in functie de calitatea gazonului si de recomandarea fiecarui amestec de gazon in parte. De exemplu, amestecurile recomandate de noi mai sus au urmatoarele inaltimi de taiere: 

  • Gazon Dark Green Majestic - 4 - 5 centimetri; 
  • Gazon Sunny Green Majestic - 4 - 5 centimetri; 
  • Gazon Sport si teren de joaca Kiepenkerl - 4 - 5 centimetri; 
  • Gazon de Umbra Pegasus - 5 - 6 centimetri; 

Nu se recomanda tunderea foarte joasa, folosita in sistemul terenurilor de golf: gazonul va raspunde prin a creste mult mai repede.

Niciodata nu tunde mai mult de o treime din inaltimea totala a firelor de iarba. Asadar, tunderea trebuie sa se faca regulat, saptamanal (chiar si de 2 ori/saptamana), pentru un aspect ingrijit. In cazul in care ai un gazon de 9 cm inaltime (si nu este la prima tundere), nu-l taia din start la inaltimea de 4-5 cm. Adu firele la aceasta inaltime prin taieri repetate si dese!

Nu se va tunde un gazon ud. Tunzand gazonul cand acesta e saturat de apa vei compact solul, astfel incat radacinile nu vor mai putea respira, ducand la formarea de goluri in gazon.
Irigarea gazonului se recomanda a se face seara, inainte de apus, sau dimineata devreme. Gazonul arata cand are nevoie de irigare (cand raman amprente de talpi, in locul in care e calcat gazonul).
Se recomanda irigare puternica si nefrecventa.

6. Fertilizarea gazonului

Magazinul online SemintePlante.ro ofera o gama completa de fertilizanti pentru gazon, cu diverse scheme de folosire, potrivite pe tot parcursul anului. In functie de varsta gazonului, poti alege ingrasamintele destinate unei inradacinari mai rapide (pentru gazonul nou), destinate unei cresteri mai rapide sau unei intensificari a nuantelor de verde (pentru gazonul de peste 1 an). 

Fertilizeaza-ti gazonul cu ingrasamantul potrivit!

Nu incerca sa suprafertilizezi: vei duce la o crestere mult mai rapida a gazonului, deci la o activitate de taiere mai deasa si mai intensa. Tine intotdeauna cont de cantitatea recomandata de ingrasamant pe metrul patrat si nu depasi deloc aceasta doza. 

In fertilizarea gazonului se pot folosi si produse organice sau fertilizanti lichizi, aplicarea facandu-se in acest caz prin fertirigare, prin pulverizare cu vermorelul sau prin udare cu stropitoarea. 


7. Combaterea buruienilor

In Romania, in cultura de gazon, nu avem foarte multe produse omologate pentru combaterea buruienilor. Dintre produsele omologate amintim doar Cerlit Super. SDMA Super este un alt erbicid ce avea omologare pentru gazon, insa acest produs nu se mai gaseste. Un alt erbicid destinat combaterii buruienilor din gazon cu frunza ingusta (monocotiledonate, ca pirul, costreiul, mohorul) este Foxtrot. Nici acesta nu are omologare pentru folosirea in amestecurile de gazon.

Cu toate astea, multi dintre cei care doresc combaterea chimica a buruienilor dicotiledonate (cu frunza lata) folosesc alte erbicide pe baza de 2,4 D sau Dicamba, erbicide ce nu au omologare pentru gazon (nu e trecut „gazon” pe eticheta), dar functioneaza perfect. In gama SemintePlante.ro, gasesti aceste erbicide sub denumirea de Dicopur D sau Dicopur TOP. 

Combate eficient buruienile din gazon!

In cazul in care alegeti combaterea chimica a buruienilor, avem urmatoarele doze recomandate (conform omologarilor sau testelor efectuate de catre alti utilizatori):

  • Cerlit Super - 0.54 l / hectar - are omologare pentru buruieni dicotiledonate; 13.5 ml/10 litri apa, in cazul aplicarii cu pompa de spate; 
  • Dicopur D - nu are omologare dar se foloseste in practica pentru combaterea buruienilor dicotiledonate (substanta activa - 2.4 D); 25 mi/ 10 litri apa, in cazul aplicarii cu pompa de spate; 
  • Dicopur TOP - nu are omologare dar se foloseste in practica pentru combaterea buruienilor dicotiledonate (substanta activa 2.4 D + Dicamba) - spectru mai larg al combaterii decat Dicopur D; 20 - 25 ml/ 10 litri apa, in cazul aplicarii cu pompa de spate; 
  • Foxtrot - nu are omologare dar se foloseste in practica pentru combaterea buruienilor monocotiledonate (frunza ingusta - pir, costrei, mohor) - 30 ml/10 litri apa, in cazul aplicarii cu pompa de spate 

In cazul prezentei muschilor in gazon, acestia se combat usor, folosind ingrasaminte speciale, cu efect antimuschi. 

De asemenea, combaterea buruienilor dicotile se poate face si cu amestecul propus de Scotts, LANDSCAPER PRO WEED CONTROL (NPK 22-5-5 + 2,4D + Dicamba), prin imprastiere pe sol, in doza de 30 de grame/metru patrat, in intervalul martie-august.

ATENTIE! Aplicarea de erbicide se face dimineata sau seara, cand nu exista roua sau apa pe gazon, pulverizand cu pompa de spate. Foloseste echipamente de protectie si nu permite produsului sa-ti ajunga pe piele. Aplica erbicidele doar cand nu exista risc de ploaie in urmatoarele 6-8 ore, altfel produsul se va spala de pe firele de iarba. 

DISCLAIMER! Dozele date sunt doze folosite in practica de catre alti utilizatori. SemintePlante.ro nu recomanda decat folosirea produselor omologate pentru combaterea buruienilor din gazon. Citeste eticheta produsului inainte de aplicare si respecta conditiile de aplicare trecute pe aceasta. 

8. Combaterea bolilor si daunatorilor

Printre daunatorii cei mai comuni ai gazonului amintim cartita (ale carei galerii sapate sub firele de iarba distrug gazonul). Fumigenele impotriva cartitelor dau rezultate excelente; la fel si capcanele de cartita, daca sunt montate fix in zona galeriei. 

Rugina gazonului, insulele galbene, antracnoza, fainarea sau firul rosu sunt toate cauzate de aparitia ciupercilor. In cazuri de infestare masiva, combaterea acestor ciuperci se va face cu fungicide specifice (prin pulverizare, se pot aplica produse pe baza de azoxistrobin, mancozeb, mefenoxam, etc.). Ca varianta ecologica pentru combaterea ciupercilor in cultura gazonului, poti alege Micoriza pentru gazon (care creeaza o relatie de simbioza intre firele de iarba si o ciuperca benefica, c se fixeaza la radacina gazonului si le combate pe celelalte). 

Gazonul poate fi un cuib bun pentru tot felul de insecte daunatoare omului/animalelor. Produsele de igiena publica (precum Kothrine, Fendona sau Solfac) se dovedesc eficiente pentru combaterea capuselor, a puricilor/paduchilor sau tantarilor. Produsele sus mentionate au avizul Ministerului Sanatatii pentru aplicarea in spatii publice si nu sunt daunatoare omului/animalelor, in cazul in care aplicarea se face respectand indicatiile trecute pe eticheta. 

Preventia este intotdeauna mai buna decat combaterea. Tunderea regulata va pastra gazonul sanatos si puternic. Indepartarea resturilor tunderii vor ajuta la o mai buna aerisire la nivelul firului ierbii. Buna aerisire va face ca ciuperca sa nu se instaleze acolo. Evitarea aplicarii, in toamna, a unui continut mare de azot (sau de ingrasaminte pe baza de azot) va pregati gazonul pentru iernat si il va face mai putin susceptibil la atacul ruginei. 

Fir rosu in gazon Rugina in gazon
Boala firului rosu in gazon Rugina in gazon

Tine daunatorii departe de gazonul tau, cu metoda potrivita!

Pentru ajutor in identificarea si preventia bolilor, cere-ne informatii la adresa de e-mail [email protected]! Vrem sa te ajutam sa ai un gazon frumos foc si, de aceea, iti stam la dispozitie nu doar cu produse de nota 10, ci si cu sfaturi utile.

PRODUSE RECOMANDATE
Seminte de gazon profesional Dark Green Majestic, 1kg Seminte de gazon profesional Dark Green Majestic, 1kg
57,00 lei (inclusiv TVA)
Gazonul Dark Green Majestic este un gazon profesional din gama Kiepenkerl, un amestec ce germineaza rapid si ofera o peluza de culoare verde inchis, asa cum ii spune si numele. Amestecul Dark Green este destinat...


Seminte de gazon Dark Green, 10 kg Seminte de gazon Dark Green, 10 kg



462,00 lei (inclusiv TVA)


Gazonul Dark Green Majestic este un gazon profesional din gama Kiepenkerl, un amestec ce germineaza rapid si ofera o peluza de culoare verde inchis, asa cum ii spune si numele. Amestecul Dark Green este destinat...




Seminte de gazon profi Sunny Green, 10 kg Seminte de gazon profi Sunny Green, 10 kg



474,00 lei (inclusiv TVA)


Sunny Green este un amestec de gazon Profi-Line, din seria Majestic Kiepenkerl, destinat semanarii in zonele insorite, zone care se usuca mai repede. Gazonul Sunny Green are avantajul de a-si pastra culoarea verde...


Seminte de gazon seceta Sunny Green, 1 kg Seminte de gazon seceta Sunny Green, 1 kg
59,00 lei (inclusiv TVA)
Sunny Green este un amestec de gazon Profi-Line, din seria Majestic Kiepenkerl, destinat semanarii in zonele insorite, zone care se usuca mai repede. Gazonul Sunny Green are avantajul de a-si pastra culoarea verde...
Seminte gazon sport si teren de joaca, 1 kg Seminte gazon sport si teren de joaca, 1 kg
41,00 lei (inclusiv TVA)
Gazonul Sport si Teren de joaca este destinat infiintarii peluzelor de gazon care au nevoie de toleranta la trafic intens. Se preteaza excelent pentru terenuri de joaca si de sport sau peluze pe care se calca constant. 
Seminte gazon universal, gazon rezistent, 1 kg Seminte gazon universal, gazon rezistent, 1 kg
31,00 lei (inclusiv TVA)
Seminte de gazon Sport Universal amestec de gazon pentru orice peluze, ce inradacineaza rapid si tolereaza excelent conditiile de trafic intens. Este amestecul ideal pentru o curte in care se pot juca copii.   
Seminte de gazon Sport-Universal la sac de 10 kg Seminte de gazon Sport-Universal la sac de 10 kg
275,00 lei (inclusiv TVA)
Gazonul Sport-Universal din gama Pegasus este o selectie de seminte de diverse specii de iarba, destinata infiintarii peluzelor din curti, parcuri sau terenuri de joaca. Amestecul are o rezistenta deosebita la trafic...
Seminte de gazon Sport si Teren de joaca, 4 kg Seminte de gazon Sport si Teren de joaca, 4 kg
156,00 lei (inclusiv TVA)
Gazonul Sport si Teren de joaca este destinat infiintarii peluzelor de gazon care au nevoie de toleranta la trafic intens. Se preteaza excelent pentru terenuri de joaca si de sport sau peluze pe care se calca constant. 
Gazon profi complet pentru reinsamantare, 1 kg Gazon profi complet pentru reinsamantare, 1 kg
53,00 lei (inclusiv TVA)
Gazonul Complet pentru reinsamantare, profi, din gama Kiepenkerl, este destinat atat semanarilor peste un gazon vechi, cu goluri sau neingrijit, cat si semanarilor pentru formarea unei noi peluze. 
Gazon profi complet pentru reinsamantare, 4 kg Gazon profi complet pentru reinsamantare, 4 kg
200,00 lei (inclusiv TVA)
Gazonul Complet pentru Reinsamantare, profi, din gama Kiepenkerl, este destinat atat semanarilor peste un gazon vechi, cu goluri sau neingrijit, cat si semanarilor pentru formarea unei noi peluze. 
Gazon pentru insamantari timpurii, 1 kg Gazon pentru insamantari timpurii, 1 kg
43,00 lei (inclusiv TVA)
Gazonul pentru insamantari timpurii este un amestec de specii care germineaza rapid, chiar si in conditii nefavorabile.
Gazon de umbra, Kiepenkerl, 1 kg Gazon de umbra, Kiepenkerl, 1 kg
48,00 lei (inclusiv TVA)
Gazonul de umbra, Kiepenkerl reprezinta alegerea ideala daca doriti sa infiintati o peluza in zonele partial umbrite, asigurand o crestere uniforma pe toata suprafata terenului care urmeaza a fi acoperit.
Seminte de Gazon de umbra, Kiepenkerl, 10 kg Seminte de Gazon de umbra, Kiepenkerl, 10 kg
425,00 lei (inclusiv TVA)
Gazonul de umbra, Kiepenkerl reprezinta alegerea ideala daca doriti sa infiintati o peluza in zonele partial umbrite, asigurand o crestere uniforma pe toata suprafata terenului care urmeaza a fi acoperit.
Gazon Profi Comfort Robo, 1 kg Gazon Profi Comfort Robo, 1 kg
56,00 lei (inclusiv TVA)
Gazonul profi Comfort Robo din gama Kiepenkerl este dezvoltat pentru cerintele tehnologiei moderne de tuns, la intervale scurte de timp. Acest amestec este de asemenea, foarte rezistent si are culoarea verde deschis.

Gazon Silber, sac 10 kg, amestec de gazon pentru peisagistica Gazon Silber, sac 10 kg, amestec de gazon pentru peisagistica

416,00 lei (inclusiv TVA)

Gazonul Silber din gama Kiepenkerl reprezinta piesa de rezistenta pentru orice gradina ingrijita. Acest amestec cu o rezistenta sporita la calcare si stres este destinat amenajarii spatiilor publice, curtilor si a...

Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare