Cauta in articole

Ultimele comentarii

Arhiva blog

Cultivarea verzei pentru varza timpurie

Cultivarea verzei pentru varza timpurie

La alegerea semintelor pentru obtinerea rasadurilor de varza timpurie, se va urmari alegerea unui hibrid cu maturitate timpurie sau extratimpurie, urmarindu-se urmatoarele valori ale semintei (cf STAS 814/1975):

  • Umiditatea maxima (%): 10%;

  • Puritatea fizica: 99%;

  • Germinatia totala: 85-90%

  • MMB (masa a 1000 de seminte): 3,2-4,2 grame

  • Numarul de seminte la 1 gram : 240 – 300 seminte

Varza alba (Brassica oleracea, convar capitata) este o planta originara din zona mediteraneana, cultivate in special de catre greci si romani. Varza alba se cultiva pentru capatani, acestea utilizandu-se pentru consum in stare proaspata sau murata, sub forma salatei sau a altor preparate culinare (sarmale).

Varza alba este o specie bienala , care in primul an formeaza o tulpina scurta, de 15-30 de cm, cu forma cilindrica iar in anul al II-lea (cand se formeaza tulpina florifera), aceasta atinge inaltimea de 90-150 de cm si este ramificata. Cum articolul urmareste obtinerea capatanii de la varza, nu ne vom axa deloc pe detalii privind formarea tulpinii florale. Radacina verzei albe este pivotanta, bine ramificata. In caz de semanare directa in sol, radacinile pot ajunge la 150 de cm in sol, insa marea majoritate a acestora fiind raspandite pana la 30-40 de cm adancime.

La culturile infiintate prin rasad, datorita ruperii varfului radacinii principale la plantare (fasonare - ruperea varfului frunzelor si a radacinii), sistemul radicular se ramifica, nemaipatrunzand in sol in profunzime. Din aceasta cauza, culturile infiintate prin rasad necesita mult mai multe udari decat cele infiintate prin semant direct.

Capatana verzei este formata din 60-70 de frunze si reprezinta o mare parte din greutatea plantei. In functie de soiul sau hibridul ales, capatanile au forme diferite: sferica, rotund-turtita, ovala si pot avea in medie 0,5 – 1kg la soiurile timpurii si 2-4 kg la cele tardive.


Cultivarea verzei si cerintele fata de mediu

In tabelul de mai jos regasim cerintele fata de temperatura a plantelor de varza, precum si temperatura de germinare a semintelor de varza.

 

Optima

Minima

Maxima

Temperatura de crestere a plantelor

15-20 grade C

2-3 grade C

30 grade C

Temperatura de germinatie a semintelor

18-20 grade C (germinatia are loc in 3-4 zile)

3-4 grade C

(germinatia are loc in 30 de zile)

 

Fata de umiditate, cerintele verzei albe sunt mari, consumul zilnic fiind variabl, in functie de faza de vegetatie – intre 0.2 – 0.4 l/planta si 2  - 2.5 l/planta. Pana la formarea capatanilor, umiditatea solului trebuie mentinuta la 70-75% din capacitatea de camp si 75-80% in faa de formare a capatanilor. In cazul de variatii mari a umidititatii solului dupa formarea capatanilor, unele soiuri pot duce la craparea capatanilor.

Fata de lumina, varza alba are cerinte moderate. In locuri umbrite, aceasta va forma capatani mici, si foarte putin indesate.

Lipsa luminii in faza de rasad duce la alungirea plantutelor.

Varza are cerinte ridicate fata de sol, rezultate bune obtinandu-se pe soluri fertile, bine structurate. Pentru cultura extratimpurie sunt potrivite solurile mijlocii – spre usoare.

Pentru a produce 1 tona de produs, varza consuma:

-          3-3,5 kg N;

-          0.9-1.2 kg P2O5;

-          4-5 kg K2O;

-          5-5,8 kg CaO;

-          0.4-0,6 kg MgO

Pentru obtinerea unei verze de calitate, raportul dintre azot si potasiu trebuie sa fie de:

  1-      1,5.

Azotatul are un rol important in procesul de nutritie, influentand in mod direct formarea capatanii. Azotul se administreaza inainte de plantare si fazial, in cursul perioadei de vegetatie. Excesul de azot in perioada cresterii intense a capatanii, favorizeaza craparea acesteia.

Fosforul are efect favorabil asupra sistemului radicular, insa contribuie si la formarea capatanii, marind procentul de substanta uscata in planta.

Potasiul si calciu trebuie sa fie in echilibru cu celelalte elemente nutritive. Carenta de Bor duce la senzibilizarea plantelor la hernia verzei


Cultivarea verzei pentru varza timpurie si extratimpurie

Asadar, varza alba o putem cultiva in culturi extratimpurii, in sere si solarii sau in camp, la tunele sau la liber.

In alegerea hibrzilor vom tine cont de noile tehnologii, mizand pe hibrizi de varza apartinand producatorilor consacrati. Astfel, ca recomandare, alegeti seminte de varza din gama Bejo, Seminis, Syngenta, Nickerson Zwaan, Rijk Zwaan, Mikado, etc. 

Pentru usurarea alegerii, propunem urmatorul tabel, cu hibrizii de varza extratimpurie de top. 

Denumirea hibriduluiProducatorulDensitatea recomandataTimpurietatePerioada de plantare
Katarina F1Bejo Zaden (Olanda)66.000 plante/hectar52 zilejumatatea lunii februarie (solar); jumatatea lunii martie (camp)
Delight Ball F1 Nickerson Zwaan (Olanda)55-70.000 plante/hectar50-55 zilejumatatea lunii februarie (solar); jumatatea lunii martie (camp)
Delight Ball F1Mikado Kyowa55-70.000 plante/hectar45-50 zilejumatatea lunii februarie (solar); jumatatea lunii martie (camp)
Jetma F1Rijk Zwaan (Olanda)60.000 - 75.00050-55 zilejumatatea lunii februarie (solar); jumatatea lunii martie (camp)
Tiara F1Bejo Zaden (Olanda)60.00058 zilejumatatea lunii februarie (solar); jumatatea lunii martie (camp)
Pandion F1Seminis (Olanda)66.00050-55 zilejumatatea lunii februarie (solar); jumatatea lunii martie (camp)


In ceea ce priveste hibrizii de varza timpurie, cu maturitati la 60-67 de zile, recomandati sunt hibrizii Bourbon F1 (Nickerson Zwaan - Olanda) si Checkmate F1 (Bejo Zaden - Olanda). 

PENTRU LISTA COMPLETA A HIBRIZILOR ACCESATI LINK-UL: Seminte de varza extratimpurie

Cultivarea verzei timpurii in camp

Pregatirea terenului pentru cultivarea verzei timpurii si extratimpurii in camp incepe de toamna, cand se recomanda fertilizarea cu 30 tone/hectar gunoi de grajd foarte bine descompus, 70 kg/hectar superfosfat si  40 kg/hectar sare potasica. Toate se vor incorpora in sol cu aratura adanca de 28-30 cm/hectar.

Primavara aratura se va grepa.  Se recomanda administrarea a 70 – 100 kg/hectar azotat de amoniu si ingrasaminte complexe (mai ales daca nu s-a fertilizat toamna). Putem aplica ca erbicid preemergent pentru varza, erbicidl Sultan 50 SC, Stomp 330 EC si Dual Gold 960 EC. 

Camp de varza

Producerea rasadului de varza timpurie

Producerea rasadului de varza alba extratimpurie, pentru semanat are loc in rasadnite calde, semanatul facandu-se in ultima decada a lunii ianuarie – pana la inceputul lunii februarie.

In tehnologia noua, varza se seamana in alveole pentru semanat (initial cat de mici, mergand undeva pe 200 celule pe tava, sau chiar mai multe). Cand varza are 1-2 frunze adevarate, se repica, in alveole sau ghivece de dimensiuni aprox 5x5x5 centimetrii, ideale fiind aici alveolele de 70 de celule.

In perioada producerii rasadurilor vom uda moderat, urmarind pastrarea solulu reavan si nu vom neglija aerisirea. Se recomanda folosirea ingrasamantului foliar Synergizer. De asemenea, pentru prevenirea bolilor de sol, vom efectua 2 tratamente cu fungicidul Previcur Energy in doza de 15-20 ml/10 litrii apa.

Temperatura de germinatie trebuie foarte atent controlata, ideal fiind sa avem un termometru pe rasadnita. Semintele incep sa germineze la 3-4 grade C, insa la aceasta temperatura germinatia va fii anevoioasa. Temperatura optima pentru germinatia semintelor de varza este de 18-20 de grade C, temperatura la care germinatia va dura 3-4 zile.

Se recomanda calirea plantutelor cu 2-3 saptamani inainte de plantare, prin descoperirea completa a aestora in timpul zilei si in noptile fara inghet. Procedeul de calire va oferii plantei de varza o mai buna rezistenta la temperaturile scazute ce pot aparea dupa plantare.

Spre exemplu, o planta de varza necalita rezista pana la -2 – 3 grade C, fata de una calita care poate rezista chiar si la -10 grade C. 


Plantarea rasadului de varza timpurie

In camp, intervalul de plantare a verzei timpurii este martie – inceput de aprile, urmarind ca in sol sa se inregistreze temperaturi de 8 grade C, iar pentru 2-3 zile sa nu se anunte zile de inghet.

Pe teren nemodelat vom planta la 50-60 de centimetrii intre randuri si la 30 de centimetrii intre plante pe rand.  La aceasta schema vom obtine aproximativ 55.000 de plante la hectar. Hibrizii noi au totusi anume recomandari de plantare, pe care le-am explicat in descrierea hibrizilor.

La 3-4 zile dupa plantare este necesara o plimbare pe loc, pentru completarea golurilor. Se vor efectua prasile de fiecare data cand va fii nevoie. In general, sunt necesare doua prasile mecanice si 1-2 prasile manuale.

Pentru o buna reusita a culturii, putem folosi la 3-4 saptamani de la plantare ingrasaminte complexe granulate noi, cu eliberare controlata. Se va urmarii atingerea urmatoarelor cantitati: 60 kg/hectar N (Azot), 40 kg/ha  P2O5 (Fosfor) si 30-40 kg/hectar K2O (potasiu).

Se va uda constant, in cantitati moderate de apa, urmarindu-se mentinerea unei umiditati relativ ridicate.


Cultivarea verzei extratimpurii in sere

Pentru cultivatorii care au posibilitatea incalzirii constante, varza, fiind o specie cu cerinte mai scazute fata de caldura, poate fi cultivate in sere, in ciclul I, mai ales atunci cand, din anumite considerente, nu se pot asigura conditii bune pentru speciile termofile.

Pregatirea solului din sera, consta in fertilizare cu 80 kg/hectar P2O5, 50 kg/hectar K2O si 60 kg/hectar N. Urmeaza apoi mobilizarea solului si maruntirea cu freza.

Pentru cultivarea verzei in sere putem alege ca perioade lunile octombrie-noiembrie. Vom semana in alveole/ghivece mai mari, urmarind obtinerea cuburilor de 7x7 cm. Conditile de temperatura si apa pe rasadnita sunt aceleasi descrise in inceputul postarii.

Varsta rasadurilor la plantare trebuie sa fie de 55-60 de zile. Dupa plantare se vor efectua lucrari pentru afanarea solului, irigare la interval de 10-12 zile cu norme de 200-250 metrii cubi/hectar.  Se recomanda aplicarea unei fertilizari faziale, cu 200-250 kg/hectar ingrasaminte Complex III.

O activitate principala, pe care trebuie sa o avem in vedere este mentinerea sticlei/foliei curate pe toata perioada de cultura, pentru asigurarea luminii.

In ceea ce priveste temperatura, vom urmarii mentinerea unei temperature de 18-20 grade C in zilele cu nebulozitate ridicata, 20-24 grade C in zilele senine si de 14-16 grade C noaptea.

Varza Tiara F1 Varza Jetma F1 in cultura
Cultura de varza Tiara F1 in stanga si Jetma F1 in dreapta - poza apartinand SemintePlante.ro


Cultivarea verzei extratimpurii in solarii si tunele

Pregatirea solarului se va face inca din toamna, cand vom administra 30 kg/hectar gunoi de grajd, 80 kg/hectar P2O5 (Fosfor) si 60 kg/hectar K2O (Potasiu), care se va incorpora cu masina de sapat solul la 28-30 de centimetrii.

Primavara, inainte de plantare, vom fertiliza cu azotat de amoniu 200 kg/hectar, si ingrasaminte Complex III cu 75 kg/hectar, care se vor incorpora cu freza.

Semanatul are loc la sfarsit de decembrie sau inceput de ianuarie, folosindu-se alveole pentru semanat de 200 de celule pe tava, rasadurile urmand a se repica cand au 2 frunze adevarate in ghivece de aprox 5x5 cm, sau in alveole de 70 celule. Daca nu se mai doreste repicarea, putem semana direct in alveole de 70 de celule.

In perioada producerii rasadurilor, se vor respecta conditiile de temperatura si udare descrise mai sus, si se va acorda o atentie deosebita combaterii bolilor de sol. Pentru asta se recomanda o buna aerisire a rasadintei si tratamente cu fungicidele Previcur Energy (15-20 ml /10 litrii apa), Dithane M45 (20 grame/10 litrii apa).

Plantarea se va realiza incepand cu sfarsitul lunii februarie (in zonele de campie, mai calduroase) si pana la 1-15 martie (in zonele colinare). In general distantele de plantare sunt de 40 cm x 30 cm sau de 50 cm x 25 cm.

Intretinerea culturii presupune lucrari precum umplerea golurilor dupa maxim o saptamana de la plantare, 2-3 prasile manuale si 2 fertilizari faziale – la 2-3 saptamani dupa plantare si apoi la 4 saptamani, urmarindu-se asigurarea unor canitati de 50 kg/hectar azot sau 200-250 kg/hectar Complex III.

Carentele se pot corecta prin ferti-irigare.

Irigarile se recomanda a se face dimineata, de cateva ori in luna martie (2-3) urmarind o doza de 200-250 metrii cubi/hectar. Frecventa irigarilor creste in luna mai, unde vom aplica un numar de 6 irigari cu 300 metrii cubi apa/hectar, de obicei dimineata.

Se urmareste, pe cat posibil, mentinerea in timpul zilei a unei temperaturi de 20 – 22 de grade C, iar noaptea cel putin 10-12 grade C. Temperaturile prea ridicate pot determina inhibarea formarii capatanilor, de aceea, de fiecare data cand exista risc de crestere a temperaturilor in solar, vom aerisi.

Ca masura de precautie, putem acoperi varza in perioadele friguroase cu folie microporoasa (anti-inghet) pe tip Agril sau Novagril.

In ceea ce priveste cultura in tunele, pentru obtinerea unor productii extratimpurii de varza, in lipsa solariilor clasice se poate practica cultura sub tunele joase sau prin protejare temporara, prin acoperire directa.

Pregatirea terenului se va desfasura, ca pentru cultura timpurie, in teren neprotejat. Rasadul se produce dupa aceeasi tehnologie ca mai sus, urmarindu-se semanatul cu aproximativ 10-12 zile mai devreme decat la cultura in solarii.

Plantarea la cultura verzei in tunel se va realiza cand in sol se realizeaza cel putin 6 grade C, de obicei incepand cu prima decada a lunii martie. Se urmareste realizarea unei desimi de 60.000 – 70.000 plante/hectar.

Dupa plantare se vor instala imediat tunele. Vom folosi o distanta de 70 centimetrii intre tunele iar latimea va fii de 35-40 de centimetrii. Se va urmarii o latime a foliei de tunel de 1,4 metrii, iar la grosime ne vom orienta catre o folie cat mai subtire, de 0,05 mm grosime.

Pentru a nu fi necesara o aerisire zilnica, putem perfora folia din loc in loc cu orificii de 12-15 mm diametru.

In cazul in care folosirea tunelelor nu este posibila, se poate folosi folia microporoasa anti-inghet tip Agril sau Novagril, care se va aseza direct pe plante, prinsa la margini cu tarusi sau pamant. Folia are avantajul ca este foarte usoara (17-19 grame/metru patrat), neafectand cresterea plantelor. Folosirea Agrilului exclude procesul de aerisire, folia microporoasa permitand trecerea aerului.

Lucrarile de intretinere sunt similare cu lucrarile la cultura verzei timpurie in solarii. Vom aerisi tunelele ori de cate ori temperatura de afara va creste, evitand cresterea temperaturii in tunel la un nivel mai mare de 28-30 grade C.

Dupa 4-5 saptamani de la plantare, in functie de tipul vremii, se vor elimina tunelele.

Recoltarea capatanilor de varza au loc imediat ce acestea s-au format si sunt suficient de indesate.  La culturile protejate temporar se realizeaza cu 2-3 saptamani mai devreme decat la cultura din camp, aproape simultan cu cea din solarii. 


Seminte de varza Tiara F1Seminte de varza extratimpurie

Hibridul de varza Tiara F1 - poza apartinand SemintePlante.roRecoltarea si pastrarea capatanilor de varza

Varza alba, pentru capatana se va recolta atunci cand capatanile sunt suficient de mari si de indesate, gradul de indesare fiind un indicator al calitatii acesteia. Productiile la varza variaza, in functie de tehnologia aplicata si de tipul culturii (intotdeauna vor fi mai mici productiile la varza extratimpurie si timpurie, decat la verzele tarzii, de toamna).

Se va urmarii in perioada imediat apropiata recoltarii, pastrarea unui regim stabil de apa, pentru a evita craparea capatanilor.

La recoltare se vor indeparta frunzele bazale si se va scurta coceanul in cazul in care acest lucru este necesar. Impartirea pe calitati a verzeri se va face astfel:

-          Calitate extra  - capatani indesate, sanatoase, cu greutatea de minim 600 grame;

-          Clasa I – usoare defecte de forma sau coloratie;

-          Clasa II – capatani mai putin indesate si defecte de forma.

Pastrarea productiei la varza timpurie si extratimpurie se poate face doar pe o perioada foarte scurta de timp, hibrizii pe acest tip neavand rezistente bune la pastrare. La temperaturi de 2-4 grade C putem pastra varza un termen de 2 saptamani.

Varza Checkmate F1Seminte de varza Checkmate F1
Hibridul de varza Checkmate F1 in cultura - poza apartinand SemintePlante.ro

Postat pe 2018-02-12 Varza (timpurie) 0 20119

Lasa un comentariuLasa un raspuns

Trebuie sa fii logat pentru a posta comentarii.

Menu

Toate drepturile rezervate Seminteplante.ro © 2018