Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Sfaturi pentru un rasad de tomate de calitate de la Rijk Zwaan

Postat pe6 Ani in urma 9696

Tehnologia de producere a rasadurilorAproape jumatate din succesul unei culturi legumicole, si mai ales a unei culturi de tomate, este reprezentata de obtinerea si folosirea unui rasad de inalta calitate. Conform noului standard Rijk Zwaan denumit "Seeds&Sharing" vom impartasi in cele ce urmeaza recomandarile specialistilor de la Rijk Zwaan Olanda privnd ceea ce inseamna, si cum se produce un rasad de calitate.

Cum arata un rasad de inalta calitate? 

  • 9-11 frunze pana la prima inflorescenta; mai putine frunze inseamna ca a fost prea frig, iar mai tarziu intre inflorescenta a 3-a si a 5-a planta va produce 5 frunze, in loc de 3, intre 2 etaje. 

  • Rasadul are o inflorescenta bine dezvoltata, cu primul boboc floral care incepe sa se deschida.

  • Rasadul nu este nici prea compact, dar nici prea alungit (are in jur de 25 de centimetrii inaltime).

  • Frunzele sunt sanatoase si au o pozitie aproape orizontala.

  • Radacinile sunt de culoare alba, si bine ramificate in substrat.

De ce este important sa avem rasaduri de calitate? 

  • Se stie ca de-a lungul producerii rasadului, in planta se formeaza primordiile a 3-4 inflorescente si de aceea putem influenta foarte mult productia, inca din faza de rasad (acest aspect este important mai ales pentru cultivatorii care carnesc cultura dupa 4-5 inflorescente).

  • Un start bun ne ofera timpurietate, astfel consumam mai putin pe energia necesara incalzirii, productie mai buna, profit mai mare.

  • Un start bun ne ofera, de asemenea, plante mult mai usor de dirijat.

  • Cu cat un rasad este mai sanatos, cu atat mai usor este de controlat planta in vegetatie.

  • In final, investind mai mult intr-un rasad de calitate, vom obtine un profit mai mare.

Cum obtinem un rasad sanatos?

  • Inotdeauna folositi substrat pentru semanat steril; 

  • Temperatura optima pentru germinat este de 25 grade C, o temperatura prea scazuta duce la o germinare proasta, iar prea ridicata determina obtinerea unor plante de tip vegetativ.

  • Temperatura optima de la germinare, in timpul fazei de cotiledon, si pana la aparitia primei frunze adevarate este de 18 grade C, atat ziua, cat si noaptea.

  • Dupa aparitia primei frunze adevarate, temperatura optima in zilele insorite este de 23 grade C pe timp de zi si 17 grade pe timp de noapte. 

  • Dupa aparitia primei frunze adevarate, pe vreme innorata temperatura optima este de 20 grade C pe timp de zi si 15 - 16 grade C pe timp de noapte. 

  • Se recomanda irigarea rasadului cu apa calduta, in cantitati moderate, aplicate chiar inainte de a se usca substratul.

  • Transplantarea in ghivece mari (repicarea) se face pana la faza de 2 frunze adevarate.

  • Cu cat ghiveciul este mai mare (12-14 centimetrii in diametru) cu atat este mai bine pentru rasad, evitandu-se astfel efectul de supramaturare in perioada de crestere. Un rasad cultivat intr-un ghiveci mare ne ajuta sa castigam in timpurietatea culturii, in special in perioada cand vremea este prea rece imediat dupa plantarea in sera/solar. 

  • Distanta intre plante pe pe perioada producerii rasadului este importanta, plantele trebuie sa aiba suficient spatiu pentru a produce o inflorescenta de calitate, dar si pentru a evita alungirea acestora. Este bine ca la finalul fazei de crestere a rasadului sa avem o desime de 16 plante/mp. 

  • Durata pentru obtinerea unui rasad de buna calitate, in functie de perioada in care se produce: 

  1. Noiembrie - Februarie: 8-9 saptamani; 

  2. Martie - Aprilie: 6-7 saptamani; 

  3. Mai: 5 saptamani;

Transplantarea

  • Nu plantati rasadul in conditii de luminozitate slaba sau sol umed - determina obtinerea unor plante de tip vegetativ. Desimea de plantare recomandata este de 2.5 - 3 plante/mp. 

  • Desimea de 4-5 plante/mp conduce la o cultura prea densa, cu urmatoarele neajunsuri: 

  • Multa umiditate - mai multe boli cauzate de ciuperci;

  • Daca cultura este vegetativa, vom avea o legare de rod deficitara; 

  • Fructe de marime mai mica, productie scazuta; 

  • Mai multa munca de intretinere a culturii. 

Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare