Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Legatura stransa intre radacina si succesul culturii de ardei

Postat pe6 Ani in urma 7561

Ardei de la ZKIArticolul "Legatura stransa intre radacina si sucesul culturii de ardei" il voi reda mai jos. Sursa: Brosura ZKI Seminte 2016.


"Datorita evolutiei tehnologice in cultivarea ardeilor in camp, azi gradinarii de top sunt capabili sa exploateze la maxim potentialul genetic al hibrizilor.

In acest articol dorim sa prezentam "un organ" al acestei plante, despre care nu se discuta prea mult, desi acesta este foarte important, stand la baza culturii, fiind totodata ancora acesteia, cheia succesului.

Radacina nu este altceva decat "gura" plantei, adica sistemul radicular. 

In acest an (2016), datorita ploilor din prima parte a sezonului, necesitatea de irigare a fost mai redusa, insa nu trebuie sa uitam ca in functie de tipul solului si de stadiul de dezvoltare al culturii, trebuie sa determinam cantitatea optima de apa neesara pentru irigare si frecventa acesteia. Daca ignoram aceste aspecte sau acordam insuficieta atentie acestora, ele pot influenta in mod negativ succesul culturii viitoare. 
Daca urmarim un sezon de succes, atunci este foarte importanta ordinea, iar primii pasi trebuie facuti inca din rasadnite.

Regula principala este urmatoarea: prima data se dezvolta radacinile, apoi frunzele si in cele din urma fructele!


Incalcarea acestei reguli va avea un impact puternic asupra rentabilitatii productiei. Faptul ca un rasad are frunze bogate in rasadnita, nu este o garantie pentru radacini dense si sanatoase. 

Sa ne axam pe radacina, nu neaparat pe frunze sau un vrej cat mai abundent. 

Este necesar de clarificat de ce este important o buna inradacinare, astfel solul sa fie tesut de radacinile plantei si cum putem influenta dezvoltarea acesteia.


Ar trebui sa fim constienti de ce imagine se formeaza sub corpurile de irigare prin picurare avand in vedere diferitele tipuri de soluri. Structura solului are o influenta semnificativa asupra dezvoltarii radacinii, in special la tehnologia intensiva. 

In cazul in care radacina se simte bine intr-un anumit mediu, pentru ca alimentarea cu apa este buna, atunci nu dezvolta un numar suficient de alte radacini fine pentru cautarea apei, sistemul de radacini ramanand concentrat iar volumul solului intretesut fiind mic. Cel mai mare dezavantaj in cazul acesta este faptul ca volumul radacina-frunze se rastoarna, astfel radacina nu va mai putea asigura cantitatea suficienta de nutrienti necesari pentru cresterea fructelor. Acest lucru se poate observa cel mai bine la soiurile de ardei cu coacere din verde in rosu, atunci cand primele fructe inca nu s-au copt, dar plantele sunt inca complet incarcate. 

Care este cauza aparitiei radacinii "lenese"?


Radacina "lenesa" apare atunci cand plantele sunt udate in aceeasi perioada a zilei, cu aceeasi cantitate de apa. Daca nu suntem atenti la dezvoltarea si reinnoirea radacinii, atunci un fenomen meteorologic extrem (care poate fi: temperatura ridicata, seceta, arsita) este suportat mult mai greu de catre plante, crescand totodata si riscul de ardere a fructelor si de ofilire sau uscare al plantelor. 

Cum putem stimula cel mai usor dezvoltarea radacinii, raspectiv sa obtinem o planta mult mai rezistenta?

Sa ne gandim la experienta noastra de pana acum privind irigarea si fertilizarea. Merita sa stresam radacina in prima faza de dezvoltare a acesteia si sa o obligam sa intrepatrunda o parte cat mai mare de sol! Nu alitam plantele, in schimb trebuie sa fim atenti ca in perioada primara sa primeasca substante bogate in fosfor si fertilizare adecvata care ajuta la dezvoltarea radacinii! Pregatirea solului trebuie sa fie buna!

Udarea in exces provoaca restrangerea solului, oxigenarea devine insuficienta, acest lucru avand un efect negativ asupra structurii solului si a dezvoltarii radacinii. In rutina zilnica de irigare trebuie sa introducem cate o pauza, aceasta poate fi de 1-2 zile. Putem face asta si atunci cand continutul de apa al solului scade sub nivelul optim iar planta pare putin vestejita. 

O alta solutie poate fi daca cantitatea de apa zilnica cu care udam planta este in doze diferite. Privarea temporara de apa si cautarea acesteia influenteaza in mod pozitiv dezvoltarea radacinilor, rezultand o mai buna intrepatrundere a solului, respectiv culturi rezistente la stres si mai bine dezvoltate.

O alta regula de baza pe care nu trebuie sa o uitam niciodata: putem varia cantitatea de apa, avand in vedere obligatoriu dezvoltarea plantei, nivelul de stres si conditiile meteo.

De ce este important sa tinem cont de aceste lucruri si mai tarziu in perioada de crestere a plantei?


Cu cat sistemul de radacini de baza al plantei este mai voluminos, cu atat planta poate forma pe o suprafata mai mare radacini fine, absorbante, indispensabile pentru  putea absoarbe nutrientii si apa din sol. 

Este de la sine inteles faptul ca un sistem radicular sanatoseste baza unei productivitati ridicate. Un sistem de radacina sanatos de la inceput ii asigura plantei pe viitor, in perioada de crestere, o dezvoltare armonioasa. 


Ofilirea/vestejirea plantelor nu este neaparat semnul unei irigatii insuficiente!

Totusi de ce nu se ofilesc plantele daca solul este ud? Unul dintre motivele acestui fenomen, din experientele practice, este udarea in mod excesiv, acest generand pierderea de radacina si putrezirea acesteia. Avand in vedere temperaturile foarte ridicate din acest an, foarte multi au crescut cantitatea de apa folosita pentru irigare, insa aceasta cantitatea a fost distribuita intr-o singura doza marita. Doza ridicata de apa din sol duce la putrezirea radacinilor. 

Udarea de seara a plantelor de ardei poate cauza in multe cazuri, craparea tulpinii, ofilirea si chiar moartea plantei. Pe cat posibil sa nu irigam dupa masa tarziu sau seara, deoarece aceasta duce la deteriorarea radacinilor. 

Care sunt factorii ce duc la ofilire daca in sol exista umiditate? In cazul unei secete, plantele isi inchid porii de schimb de gaze (stomatele), astfel cantitatea de apa in exces din sol nu poate fi evaporata prin frunzele plantei. Nici daca radacina este in apa nu este posibil sa se realizeze procesul de absorbtie al apei. Este o practica incorecta daca dorim sa rezolvam situatia prin marirea dozei de apa. Inducerea transpiratiei si dezvoltarea radacinii plantei se poate realiza atat prin racirea aerului - umidificarea repetata a acesteia timp de cateva secunde in orele cele mai calde - cat si prin scurte irigari prin aspersie. 

In cadrul culturilor de legume, merita sa fim atenti la microclima. Cel mai simplu este daca combinam irigarea prin aspersie cu irigarea prin picurare. Chiar si o cantitate mica de apa distribuita prin aspersie este capabila sa raceasca aerul in cele mai calduroase ore ale zilei, astfel ajutand planta sa asimileze necesarul de apa si nutrienti, in vederea dezvoltarii fructelor. 

In sezonul care urmeaza, sa fim mai rationali cand vine vorba de radacini si irigare."

 
2 Comentarii
  • Si**** ****an

    Si**** ****an 2020-03-20

    Este recomandat sa nu o folosim.
  • Ma******* ****ea

    Ma******* ****ea 2019-12-29

    la rosii,ardei si vinete,se foloseste irigarea prin aspersie?
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare