Cauta in articole

Ultimele comentarii

Nu sunt comentarii

Arhiva blog

Erbicidarea si combaterea bolilor la mazare si fasole

Erbicidarea si combaterea bolilor la mazare si fasole

Apropiindu-ne de perioadele de incepere a lucrarilor la mazare si fasole, publicam in cele ce urmeaza un ghid privind principalele lucrari (combaterea buruienilor si a bolilor) la culturile de fasole si mazare si produsele ce se pot folosi in combaterea acestora. Fiind plante sensibile la concurenta buruienilor (atat mazarea cat si fasolea) se recomanda o atentie sporita la pastrarea culturii libere de buruieni.


Erbicide pentru mazare si fasole

Erbicid BentaMazarea si fasolea sunt, asa cum am spus, culturi sensibile la concurenta buruienilor. Erbicidele aplicate gresit pot avea repercusiuni importante asupra randamentului culturii. In alegerea schemei de erbicidare trebuie sa cunoastem foarte bine istoricul parcelei privind buruienile problema, astfel putand alege variante de erbicidare in preemergenta si postemergenta sau numai in postemergenta. Combaterea buruienior este problema principala pe care trebuie sa o avem in vedere, asadar vom prezenta mai jos o serie de erbicide omologate pentru a fi folosite la culturile de mazare si fasole: 

1. Benta


Erbicidul Benta
(bentazon 480gr/l) este urmasul mai vechiului Basagran Forte, fiind un erbicid sistemic, hormonal, omologat pentru aplicari foliare in doze de 2-3 litrii pe hectar. 

Erbicidul Benta combate cu succes buruienile dicotiledonate anuale si perene precum mustar, macris, palamida, spanac salbatic, pungulita, traista ciobanului si urzica moarta.

ATENTIE! Benta nu combate buruieni precum musetelul sau romanul, asadar, in caz ca acestea predomina, se recomanda alegerea altei solutii de erbicidare. 

Cand si cum aplicam erbicidul Benta

Aplicarea erbicidului Benta se va face atunci cand cultura de mazare se afla in stadiul de crestere activa, avand o inaltime de 10 - 15 cm iar buruienile sunt rasarite in numar cat mai mare. 
Nu se recomanda a se face erbicidarea in cazul in care la cultura de mazare au aparut butoni florali deoarece se pot inregistra pierderi mari de productie.

Se recomanda folosirea unei singure aplicari pe sezon cu erbicidul Benta. Nu se va aplica pe culturi stresate, in conditii de seceta, sau cand temperatura depaseste 25 grade C.

La fasole se poate aplica erbicidarea cu Benta pana la formarea celei de-a 7-a pereche de frunze. 

ATENTIE! NU VOM APLICA ERBICIDUL BENTA LA CULTURILE SEMINCIERE DE MAZARE SI FASOLE!

Pentru mai multe detalii despre erbicidul Benta, click aici.2. Corum (bentazon 480 g/l + imazamox 22.4 g/l)


Erbicidul Corum este destinat combaterii buruienilor cu frunza lata din culturile de mazare si fasole. Corum controleaza cu succes buruieni precum: stir, traista ciobanului, loboda, teisor, ciumafaie, turtita, iarba barboasa, fumarita, busuioc salbatic, zamosita, musetel, mac, troscot, mustar salbatic, zarna, soparlita. 

Se recomanda aplicarea erbicidului Corum impreuna cu adjuvantul DASH, produsele vanzandu-se la pachet de catre BASF.


Cand si cum se aplica erbicidul Corum

La cultura de mazare se recomanda aplicarea erbicidului Corum incepand de la aparitia primelor frunze trifoliate si pana la aparitia primilor lastari laterali (BBCH 12 - 25). In cazul in care avem de-a face cu o infestare puternica se recomanda marirea doze de adjuvant Dash. 
Nu se va aplica erbicidul Corum daca mazarea a inceput sa infloreasca. 
In cazul in care situatia o cere, putem aplica erbicidul Corum secvential, fara a depasi doza omologata (1,25 litrii/hectar). In acest caz, prima aplicare se va face cand mazarea are vizibile primele frunze trifoliate iar buruienile sunt in faza tanara, urmand ca cea de-a doua aplicare sa se faca dupa 7 - 14 zile. 
3. Pulsar (imazamox 40 g/l)

Erbicid PulsarErbicidul Pulsar este solutia populara a companiei BASF, folosita in principal la culturile de floarea soarelui. Erbicidul Pulsar controleaza buruienile anuale cu frunza lata si unele graminee. Dintre buruienile combatute, mentionam: stir, traista ciobanului, ambrozie, teisor, ciumafaie, iarba barboasa, fumarita, busuioc salbatic, roman, mac, grasita, mustar salbatic, zarna, susai, soparlita. 

Erbicidul Pulsar nu combate loboda, volbura si troscotul si, ca urmare, in solele unde aceste buruieni sunt predominante, vom alege alta solutie de erbicidare. 

Cand si cum aplicam erbicidul Pulsar

Aplicarea se va face incepand de la aparitia primelor frunze trifoliate si pana la aparitia primilor lastari laterali. Nu se va aplica dupa aparitia bobocilor florali. 
Se recomanda folosirea unei doze de 0.75 - 1 litru/hectar. Eficacitatea maxima la aplicarea erbicidului Pulsar se obtine atunci cand buruienile dicotiledonate anuale sunt in faza de 2-4 frunze, iar gramineele anuale in faza de 1-3 frunze (sa nu fie infratite).


Erbicidul Pulsar este disponibil pe site-ul SemintePlante.ro la 2 ambalaje. Pentru mai multe detalii, accesati Erbicid Pulsar 500 ml sau Erbicid Pulsar 5 litri4. Erbicid Pantera (quizalofop-p-etil)

Pentru combaterea buruienilor monocotiledonate graminee din culturile de mazare si fasole, se recomanda folosirea erbicidului Pantera. 

Pantera combate buruieni precum mohor, costrei, iarba barboasa sau samulastra de cereale. 

Erbicidul Pantera are mai multe variante de ambalare pe site-ul SemintePlante.ro. Pentru mai multe detalii acceseaza erbicid Pantera.


Combaterea bolilor la culturile de mazare si fasole

Pentru combaterea bolilor, urmarim combaterea antracnozei, ruginei si a manei iar pentru asta vom folosi fungicide omologate, dintre care mentionam: Ortiva Top sau Acrobat MZ, combinate cu insecticide precum Mospilan, Fastac sau Faster. 

Postat pe 2018-02-12 Tehnologii 0 184

Lasa un comentariuLasa un raspuns

Trebuie sa fii logat pentru a posta comentarii.

Menu

Sus

Toate drepturile rezervate Seminteplante.ro © 2018