Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Tehnologia de cultivare a lucernei

Postat pe6 Ani in urma 81189

lucernaLucerna este caracterizata de capacitatea superioara de adaptare la condițiile ecologice variabile. Nivelul cel mai ridicat de producție se inregistreaza in zonele temperate, pe soluri bine aprovizionate in elemente nutritive.

In zonele cu precipitatii mai mici de 550 mm recomandarile sunt ca lucerna sa fie semanata in cultura pura iar in zonele cu precipitații mai mari de 550 de mm si o temperatura medie multianuala mai mica de 10,5°C, se cultiva in amesctec cu o graminee.

Lucerna se seamana dupa culturi care elibereaza terenul de preferinta pana la mijlocul toamnei. Cele mai bune premergatoare sunt:

  • plantele furajere anuale
  • cerealele de toamna
  • cartofii timpurii

Se recomanda revenirea pe acelasi teren dupa o perioada de timp egala, cu perioada timpului ei de cultura inmulțită cu un coeficient ce are valoarea de 1,5-2 (de exemplu pentru o perioadă de cultură de 5 ani se recomandă o pauză de 7,5-10 ani).

Cele mai bune postmergatoare sunt culturile de porumb și iarba de Sudan.

Cum alegem semintele de lucerna si varietatile ce urmeaza sa le cultivam

Recomandam folosirea doar a semintelor certificate, cumparate de la vanzatori autorizati de seminte. Samanta de lucerna trebuie sa fie neaparat decuscutata. 

In Romania se preteaza a se cultiva, pe langa varietatile romanesti de lucerna (din care recomandam Roxana si Madalina) , si varietati italiene, perfect adaptate la zona noastra - exemplu: Pomposa, Dimitra. 

Pentru mai multe detalii privind semintele de lucerna comercializate de SemintePlante.ro, iti recomandam sa accesezi

 Seminte de lucerna

Lucrarile solului la cultura de lucerna

Lucrarile solului, sunt influentate de momentul cand se realizeaza semanatul.

  • Daca semanatul se realizeaza primavara, se recomanda ca lucrarile solului sa aiba urmatoarea succesiune:
  1. Dezmiristire cu ajutorul grapei cu discuri;
  2. Aratura realizata la adancimea de 22-25 cm, in prima jumatate a toamnei;
  3. O maruntire a solului arat cu ajutorul unui agregat format dintr-o grapa cu discuri si o grapa cu colti, in a doua jumatate a toamnei si pregatirea patului germinativ cu ajutorul unui combinator in preajma semanatului.
  • Daca semanatul se realizeaza la inceputul toamnei – sfarsitul verii si lucerna este postmergatoarea unor culturi ce eliberează terenul in apropierea perioadei ei de semanat, se recomanda ca pregatirea solului sa se efectueze prin lucrari repetate cu ajutorul grapei cu discuri. Aratura intervine in cazul solurilor tasate sau care prezinta resturi vegetale. Pregatirea patului germinativ se realizeaza cu ajutorul grapei cu discuri in preajma semanatului in agregat cu tavalugul.

Grapa cu disc si tavalug

Semanatul semintelor de lucerna

Semintele de lucerna se pot semana atat primavara, cat si toamna. In intervalul primavara - toamna se mai practica semanarea pe suprafete mici, in orice perioada, insa semanarea in perioadele secetoase din vara nu este recomandata.

Epoca de semanat ideala se alege in functie de zona in care dorim sa semanam si tipul culturii (infiintare culturii de lucerna de primavara sau de toamna). In acest caz vom avea urmatoarele perioade pentru semanare la culturile infiintate primavara:

  • 1 È™i 25 martie la campie (in general in sudul tarii);
  • 10 martie -10 aprilie în zonele colinare.

In cazul infiintari culturii toamna, vom tine cont de urmatoarele perioade de semanat: 

  • 25 august - 5 septembrie in zonele de campie (culturi irigate); 
  • 10 august - 25 august in zonele colinare (culturi irigate) 

In cazul iernilor tarzii, cand din motive de zapada/temperatura scazuta nu putem semana in perioada optima, vom tine cont ca semanatul trebuie sa se faca atunci cand temperatura solului la nivelul adancimii de semanat este de minim 4 - 5 grade C. 

Cantitatea de seminte de lucerna folosite la 1 hectar de teren difera in functie de tipul culturii alese - cultura simpla (pura) sau in amestec cu alte plante furajere. 

Atunci cand se inființează o cultură pura (doar lucerna), cantitatea de samanta necesara este de 20-22 kg/ha pentru a asigura o densitate de 1000 boabe germinabile/m².

Cantitatea de samanta necesara infiintarii unei culturi de lucerna în amestec cu graminee perene este de 17-18 kg/ha. Amestecul se poate realiza cu golomat în cantitate de 6-7 kg/ha si raigras (Lolium) hibrid 4 kg/ha.

Adancimea optima la care se seamana semintele de lucerna este:

  • de 1,5-2 cm cand se seamana primavara
  • de 2-2,5 cm cand se insamanteaza la inceputul toamnei.

Combaterea bolilor, daunatorilor si buruienilor la cultura de lucerna

Metodele de combatere a buruienilor sunt preponderent chimice, metodele agotehnice fiind reprezentate de alegerea plantei premergatoare și efectuarea corecta a lucrarilor solului (la 4-5 ani relizarea unei araturi cu adancimea de 28-30 de cm, pentru combaterea talpei plugului).

Cand lucerna este semanata in cultura pura buruienile monocotiledonate anuale se combat cu ajutorul erbicidelor (Fusilade Forte, Targa Super (1-1,5 l/ha) și Agil 1 l/ha), aplicate postemergent, în faza de 2-3 lastari.

Este interzisa utilizarea erbicidelor antigramineice cand lucerna este semanata in amestec cu graminee perene.

In cazul lucernierelor din anul I de vegetatie pentru combaterea buruienilor dicotiledonate sensibile (Amaranthus, Sinapis, Raphanus, Chenopodium și Xanthium) se utilizează erbicidul Basagran Forte 1,5-2 l/ha, aplicat în faza de 2-3 frunze.

Multe buruieni dicotiledonate anuale și perene se pot combate cu erbicidele Embutone și Lucedon 3 l/ha, aplicate în faza de 3-5 funze trifoliate.

Cea mai întânlită buruiană din cultura de lucernă, Cuscuta, se combate eficient cu ajutorul erbicidelor totale Roundup, Touchdown 3-4 l/ha și Reglone Forte 3-5 l/ha, aplicate la 4-5 zile dupa prima cosire sau cu Kerb.

Dintre erbicidele omologate pentru lucerna la momentul scrierii articolului (25.02.2018) mentionam:

  1. Erbicide postemergente
  • Agil 100 EC (100 g/l propaquizafop) - 1.5 litri/ hectar pentru buruieni monocotiledonate, inclusiv Costrei din rizomi; 
  • Basagran Forte (480 g/l bentazon + 150 g/l Wettol) - 2 litri/hectar pentru buruieni dicotiledonate;
  • Leopard 5 EC (50 g/l quizalofop p-etil) - 1.5 - 1.75 litri / hectar pentru buruieni monocotiledonate, inclusiv Costrei din rizomi; 
  • Pantera 40 EC (40 g/l quizalofop p-tefuril) - 1.5 - 1.75 litri/hectar pentru buruieni monocotiledonate, inclusiv Costrei din rizomi; 
  • Pulsar 40  (40 g/l imazamox) - 1 - 1.2 litri/hectar pentru buruieni dicotiledonate anuale si unele monocotiledonate - combate buruieni precum Sinapis, Raphanus, Amaranthus, Solanum, Xanthium - buruienile trebuie sa fie in stadiu de 2-4 frunze iar lucerna sa aiba minim 3 perechi de frunze trifoliate);
  • Select Super (120 g/l Cetodim) - 1.5 - 2.0 litri/hectar petru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale si a costreiului din rizomi;
  • Shyfo (360 g/l Glifosat acid) - 0.5 - 0.7 litri/hectar pentru combaterea cuscutei/tortelului, se aplica la 5 - 7 zile dupa rasarire.
  • Kerb (50% Propizamid) - 4-5 kg/hectar postemergent pentru combaterea  - singurul care are si omologare pentru aplicarea in preemergenta. 

Combaterea bolilor se realizează în pricipal prin metode agrotehnice. Atacul de viroze și bacterioze este inlaturat prin cosirea lucernierelor. Pentru reducerea atacului de boli foliare se recomanda:

  • utilizarea de seminÈ›e libere de agenÈ›i patogeni,
  • utilizarea de soiuri tolerante sau rezistente la atacul patogenilor 
  • prelucrarea terenului, corespunzator evitarii infectiilor cu agentii patogeni (Erysiphe, Fusarium È™i Rizoctonia).

Combaterea daunatorilor din culturile de lucerna se realizează prin

  • pregatirea corecta a terenului,
  • semanatul în perioada optima;
  • combaterea buruienilor din punct de vedere agrotehnic.

Pentru combaterea daunatorilor ca viermii sarma se rccomanda tratament la sol cu Sintogril - 30 kg/hectar sau Force 15 kg/hectar.

gargarita lucernei
Gargarita Lucernei - Phytonomus variabilis

Viespea semintelor de lucerna
Viespea semintelor de lucerna - Bruchophagus gibbus

Daunatorii ce produc pagube semnificative lucernei in faza de butonizare sunt: gargarita lucernei, musculita galicola a mugurilor, ploșnitele lucernei, musculita galicola a florilor, gargarita semintelor, viespea semintelor și se combat prin aplicarea a trei tratamente cu insecticidele: Karate Zeon 0,15 l/ha și Decis 2,5 CE 0,3 l/ha.

Combaterea gandacului rosu si a buburuzei se realizeaza cu Novadim Progress 1,5 l/ha și Fastac 10 EC 0,15 l/ha. Gargarita frunzelor de lucerna se combate cu Novadim Progress 1,5 l/ha. Gargaritele genului Sitona se combat cu Fastac 10 EC 0,15 l/ha.

Tantarul florii de lucerna se combate cu Actellic 50 EC 1,0 l/ha și Novadim Progress 1,5 l/ha. Pentru viespea semintelor de lucerna se aplică tratamente cu Actellic 50 EC 1,0 l/ha.

Impotriva galeriilor facute de soarecele de camp se administreaza raticide clasice, precum Bromakol sau alte raticide.

Dintre tratamentele omologate la ora scrierii articolului pentru combaterea daunatorilor la cultura de lucerna mentionam: 

  • Fastac 10 EC (100 g/l alfa-cipermetrin) - gargarite, gandacul rosu al lucernei, buburuza lucernei - 0.15 litri/hectar;
  • Faster 10 EC (100 g/l cipermetrin) - lacuste, cosasi - 0.1 litri/hectar;
  • Fastac Active (50 g/l alfa-cipermetrin) - trips, miridae - 0.4 litri/hectar;
  • Karate Zeon (50 g/l lamda-cihalotrin) - gargarita lucernei si a semintelor de lucerna, viespea semintelor de lucerna, tantarul florilor de lucerna - 0.150 litri/hectar;

Fertilizarea lucernei

Lucerna valorifica foarte bine gunoiul de grajd, administrat plantelor premergatoare. Doza optima recomandata este de 30-40 tone /hectar in conditii de neirigat și 60-70 t/ha in conditii de irigat.

Dozele de ingrasaminte cu fosfor recomandate sa se administreze culturilor de lucerna sunt: 80-100 kg P2O5/ha pentru culturi irigate și 50-60 kg P2O5/ha pentru culturi neirigate (pe soluri aluvionare și cernoziomuri); 100-120 kg P2O5/ha pentru culturi irigate și 70-80 kg P2O5/ha pentru culturi neirigate (pe soluri brune cu pH mai mare de 6,2).

Dozele de ingrasaminte cu azot respectiv potasiu sunt recomandate doar pe solurile cu continut scazut de elemente minerale.

Astfel intanlim doze de 30-50 kg N/ha, aplicate inainte de semanat si doze de 70-80 kg K2O/ha, aplicate anual.

Dozele de azot mai sunt recomandate și atunci cand lucerna se seamana in amestec cu graminee perene avand o valoare de 40-50 kg N/ha in cultura neirigata și 50-60 kg N/ha in cultura irigata pentru cernoziomuri si soluri aluvionare in anul I de vegetatie, pe celelalte tipuri de sol sunt recomandate doze de 60-70 kg N/ha in regim neirigat, respectiv 70-80 Kg N/ha in regim irigat;

Anii urmatori de vegetatie aduc cu sine si utilizarea unor doze mai mari de ingrasaminte care conțin azot:

  • pentru solurile aluvionare si cernoziomuri, 60-70 kg N/ha la neirigat È™i 70-80 kg N/ha la irigat;
  • pentru restul tipurilor de soluri, 80-90 kg N/ha pentru neirigat È™i 90-100 kg N/ha pentru irigat.

Toate aceste doze de ingrasaminte se pot fracționa astfel, 60% odata cu semanatul sau la desprimavarare și 40 % dupa prima coasa.

Lucerna raspunde bine si la fertilizarea foliara, recomandam la aplicarea erbicidelor amestecarea cu 3-5 kg/hectar ingrasamant foliar Kristalon Verde NPK 18-18-18 plus microelemente, produs ce se poate gasi pe site-ul SemintePlante.ro.

PRODUSE RECOMANDATE

Seminte de lucerna Pomposa, sac 10 kilograme Seminte de lucerna Pomposa, sac 10 kilograme

421,00 lei (inclusiv TVA)

Pomposa este soiul de lucerna italian, ce a reusit sa cucereasca piata din Romania, datorita productiei oferite si adaptabilitatii pe diverse tipuri de sol.

Seminte de lucerna Madalina (10 kg) Seminte de lucerna Madalina (10 kg)
226,72 lei (inclusiv TVA)
Madalina este un soi de lucerna romanesc, produs la statiunea Fundulea ( inregistrat in anul 2002 ). Lucerna Madalina se caracterizeaza ca un soi semi-precoce ce are o durata de exploatare de 3-5 ani.

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Seminte de lucerna Roxana, sac 10 kilograme Seminte de lucerna Roxana, sac 10 kilograme
334,00 lei (inclusiv TVA)
Roxana este un soi de lucerna romanesc, omologat de statiunea de la Fundulea in 2009, ce se cultiva preponderent in zonele de campie, pretandu-se excelent si pentru zonele colinare. Soiul este preferat de fermieri,...

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Seminte de lucerna Dimitra (10 kg) Seminte de lucerna Dimitra (10 kg)
334,00 lei (inclusiv TVA)
Dimitra este o varietate de lucerna italiana caracterizata prin regenerare rapida si persistenta mare, dar si rezistent la seceta.  Lucerna Dimitra este disponibila in varianta de samanta drajata.

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare