Cauta in articole

Ultimele comentarii

Arhiva blog

Bolile si daunatorii rasadurilor de legume

Bolile si daunatorii rasadurilor de legume

Reusita unei culturi de legume este conditionata in mare masura de folosirea la plantare a unui rasad viguros si sanatos. In articolul urmator vom incerca sa explicam, pas cu pas, masurile ce trebuie intreprinse inca de la prepararea substratului si pana ce rasadurile sunt mari si cu frunze adevarate. Pentru o mai usoara urmarire vom imparti aceste masuri in masuri intreprinse pana la rasarire si masuri intreprinse dupa rasarirea plantutelor. 

Masuri intreprinse pana la rasarirea plantutelor

Printre masurile pentru obtinerea unui rasad sanatos pana la rasarirea plantutelor enumeram o serie de lucrari agrotehnice, dar si chimice, efectuate inainte de semanat:

 • dezinfectia amestecului de pamant destinat producerii rasadului (in cazul in care nu se foloseste turba);
 • dezinfectia tocurilor rasadnitelor si a ramelor; 
 • dezinfectia semintelor (in cazul in care nu se folosesc seminte certificate);

Dezinfectia amestecului de pamant destinat producerii rasadurilor  

Vom tine cont ca dezinfectia amestecului de pamant se va face doar in situatia in care nu se foloseste turba pentru semanat - varietate de roca sedimentara sterila, special conceputa pentru obtinerea rasadurilor. SemintePlante.ro recomanda intotdeauna folosirea turbei pentru semanat la producerea rasadurilor insa, in situatia in care mai sunt fermieri ce fac diferite amestecuri (turba, nisip, pamant de padure) sau clienti ce refolosesc turba, atunci dezinfectia amestecului este necesara. 

Pentru dezinfectia amestecului se va folosi o solutie de Zeama Bordeleza tip Mif in concentratie de 0.5% (50 g / 10 l apa). Se va respecta o perioada de pauza pana la semanat de 12-14 zile, timp in care pamantul va fi acoperit cu o prelata sau cu o folie si se va lopata de 3-4 ori. Daca nu se face dezinfectia cu Zeama Bordeleza, inainte de semant cu 5-7 zile se poate trata amestecul de pamant prin stropire cu o solutie de Captan 80 WDG 0,25% (25 g/10 l apa) / Merpan  sau de Previcur Energy 0,1% (10 ml/ 10 l apa).

Dezinfectia tocurilor rasadnitelor si a ramelor

Dezinfectia tocurilor rasadnitelor si a ramelor se face cu o solutie de Zeama Bordeleza tip Mif in concentratie de 2% (200 g/ 10 l apa). Aplicarea se va face prin pulverizare. 

Dezinfectia semintelor (In cazul in care nu se foloseste samanta certificata) 

ATENTIE! SemintePlante.ro recomanda intotdeauna folosirea semintelor certificate! In cazul achizitionarii semintelor din magazinul SemintePlante.ro nu este necesara efectuarea procedeelor descrise mai jos pentru dezinfectarea semintelor. O mare parte din clienti isi inmultesc insa varietatile cu polenizare directa sau izoleaza si incearca sa amelioreze diferite varietati. Pentru acei clienti este destinata aceasta rubrica. 

Dezinfectarea semintelor inainte de semanat se poate realiza prin metode termice sau chimice.

Dezinfectarea termica poate sa fie uscata sau umeda:

 • dezinfectarea termica uscata consta in faptul ca semintele sa fie supuse unei temperaturi de 80 de grade Celsius, timp de 24 de ore;
 • dezinfectarea termica umeda presupune ca semintele sa fie imbaiate in apa cu temperatura de 53 grade Celsius, timp de 60 de minute, dupa care semintele se racesc in apa si se usuca in curent de aer cald sau pe tifon la temperatura de 30-32 grade C.

Tratamentul chimic al semintelor este metoda cea mai raspandita si consta in prafuirea sau umectarea semintelor cu diferite produse fitosanitare. Cele mai folosite produse fitosanitare sunt cele care au ca substanta activa mancozeb (Dithane M 45) sau captan (Captan 80 WDG) sau fosetil+propamocarb (Previcur Energy).

Seminţele de inalta calitate sunt semintele libere de agenti patogeni, care au o cat mai mare puritate genetica, o capacitate ridicata de incoltire, o rasarire cat mai uniforma intr-un interval scurt de timp.

Masuri intreprinse dupa rasarirea plantutelor

Ne vom referi aici la principalele tratamente foliare si radiculare aplicate tinerelor plantute pentru prevenirea celor mai comune boli, dar si la metodele de baza de combatere a daunatorilor ce pot aparea in stadiu de rasad. 

Combaterea bolilor in stadiul de rasad

Combaterea bolilor se face preventiv, iar combaterea daunatorilor se face preventiv sau la semnalarea atacului. Cele mai frecvente boli care apar imediat după rasarire sunt:

 • caderea sau putregaiul plantelor;
 • putrezirea sau innegrirea radacinilor;
 • mana;
 • fainarea;
 • fuzarioza

Caderea plantutelor sau putregaiul plantutelor este provocata de ciuperca Pythium debaryanum, care este ciuperca cea mai frecventa şi cea mai pagubitoare care afecteaza producerea de rasaduri. Este comuna pentru cele mai importante specii legumicole care se inmultesc prin rasad (tomate, castraveti, vinete, varza, ardei).

Caderea plantutelor - boli ale rasadului

Plantutele atacate se ofilesc, putrezesc la baza, tulpina si radacina sunt subtiate ca un fir de ata neagra. Datorita pieirii plantutelor, pe stratul de rasad apar goluri. Infectia incepe totdeauna din sol, unde ciuperca se inmulteste foarte usor. Factorii care favorizeaza aparitia bolii sunt: temperatura prea scazuta si/sau udatul prea des. Daca vrem sa prevenim aparitia acestei boli, este necesara stropirea substratului rasadnitei cu unul din produsele amintite mai sus, inca de la faza de semanare. Tratamentul trebuie continuat si dupa semanat, la rasarire si la repicarea rasadurilor, stropind patul germinativ. Inainte de plantarea rasadului cu 2–3 zile, se executa un nou tratament cu aceleasi produse. Impreuna cu tratamentele chimice, se va asigura o aerisire corespunzatoare si o temperatura optima. 

Din practica, o aplicare cu Captan / Merpan (25 grame/10 litri apa) inainte de rasarire si 2-3 aplicari cu Previcur Energy (10 ml/10 litri apa) si Folpan (15 grame/10 litri) sunt suficiente pentru protejarea plantutelor de cele mai comune boli ale rasadului. 

Alte boli care apar in faza de rasad sunt putrezirea sau innegrirea radacinilor si mana. Aceste boli se trateaza cu acelasi produse care se folosesc si la combaterea caderii plantutelor. Fainarea este o alta boala care poate sa apara in rasadnita. Tratamentul se va face obligatoriu la aparitia bolii, folosind unul din produsele care au substanta activa propiconazol sau azoxistrobin (Bumper 250 EC sau Amistar / Ortiva Top).

Putregai la tinerele plantute

Combaterea daunatorilor rasadurilor

Dintre cei mai comuni daunatori ai tinerelor plantute, amintim: 

 • Coropisnita; 
 • Paduchii de frunze (afide);
 • Musculita alba; 
 • Melcii fara cochilie; 
 • Molia tomatelor - Tuta absoluta - in zonele cu probleme 

Coropisniţa este cel mai frecvent daunator si cel mai periculos. Se combate cu produse specifice, granulate, care se imprastie pe sol si se incorporeaza la 2–3 cm adancime (Sintogrill).

Paduchii de frunze si musculita alba se combat la aparitie, folosind produse cu substanta activa: tau-fluvalinat (Mavrik 2 F - 5 ml/10 litri apa) sau spinosad (Laser 240 SC - 5 ml/10 litri apa) sau spirotetramat (Movento - 7.5 ml / 10 litri apa). Si produsul Actara 25 WG (1.5 g/10 litri apa) prezinta o eficienta ridicata in combaterea acestora. 

Afide in rasadnite

Monitorizarea aparitiei musculitei albe se poate face prin amplasarea in rasadnite a capcanelor lipicioase pentru monitorizare insecte. Insectele se vor lipi acolo si fermierul poate interveni imediat ce vede o musculita / afida pe capcana. O capcana este suficienta pentru o suprafata de 30 - 40 metri patrati de rasadnita. 

Capcana pentru musculita alba de sera

Tot la aparitie se combate si melcul fara cochilie (limaxul cenusiu) folosind produse cu substanta activa metaldehida (Optimol 4 G), imprastiate pe sol, de regula seara, fara incoporare. Un alt produs ce se poate folosi este Roca pentru inlaturarea melcilor din gama Flortis - o solutie ecologica introdusa recent pe piata de SemintePlante.ro.

In cazul Tutei absoluta se vor efectua tratamente cu produsele omologate in combaterea acestui daunator: Coragen, Avaunt sau Voliam Targo prin alternarea acestora. 

Inainte de plantare cu 2–3 zile, se recomanda udarea stratului de rasaduri cu o solutie care favorizeaza dezvoltarea rapida a radacinilor si o prindere totala a plantelor (Razormin sau Tecamin Raiz).

Lasa un comentariuLasa un raspuns

Trebuie sa fii logat pentru a posta comentarii.

Menu

Toate drepturile rezervate Seminteplante.ro © 2018