Importanta calciului la culturile de tomate, ardei si castraveti
Calciul este un mineral vital nu doar in corpul uman, ci si in dezvoltarea culturilor de legume (tomate, ardei, castraveti). Acesta influenteaza favorabil cresterea radacinilor, este elementar in dezvoltarea si cresterea intregii plante si fara el nu poti obtine fructe sanatoase. Continutul optim de calciu din plante este cuprins intre 0,5 si 3%, cel de 0,5% fiind considerat a fi un nivel critic.
Cele mai mari cantitati de calciu se gasesc in tesuturile conducatoare din petiolul frunzelor si in tulpina plantelor. Nivelul optim de calciu pentru diverse legume (exprimat in mg/g de substanta uscata) este urmatorul:
- La castraveti - 4,3 mg/g;
- In radacinile de morcov - 7,8 mg/g;
- La ceapa - 17 mg/g;
- La salata - 4,3 mg/g;
- La telina - 9,2 mg/g;
- La spanac - 7,8 mg/g;
- La mazare - 23,0 mg/g.
Cum recunosti carenta de calciu?
Multa lume reuseste sa identifice carenta de calciu tarziu, cand tomatele sau ardeii sunt deja patati, din aceasta cauza. De aceea, este foarte important sa fii atent la aspectul plantelor, pentru ca acestea iti transmit semnele incipiente ale unei astfel de carente. Printre cele mai importante semne dupa care te sfatuim sa te ghidezi, apropo de identificarea carentei de calciu in nutritia unei plante, se numara:
- cresterea se opreste;
- frunzele tinere se rasucesc;
- varful vegetativ se usuca;
- radacinile raman scurte, groase si cu varfurile uscate.
Alege ingrasamintele pe baza de Calciu potrivite culturii tale!
Carenta de calciu la tomate
In culturile de sera, pe rosii poate sa apara putregaiul fructelor, cauzele fiind lipsa acestui mineral esential sau slaba absorbtie a calciului (cauzata de continutul ridicat de potasiu si magneziu). Absorbtia calciului de catre plantele de tomate are loc la valori ale pH-ului de 6,8-8,5, asimilarea fiind maxima (100%).
Excesul de calciu din plante determina imbatranirea prematura, iar excesul de calciu in sol produce insolubilitatea borului si duce la aparitia clorozei, pe frunze.
Carenţa de calciu la ardei
In cazul ardeilor, lipsa acestui mineral apare cel mai frecvent la fructele tinere si se manifesta prin putrezirea deshidratata a varfurilor acestora. La fructe, carenta de calciu poate fi datorata si azotului, potasiului si magneziului intr-o doza mai mare decat cea optima. Carenta de calciu poate sa apara si dupa o perioada scurta de seceta.
Carenta de calciu la castraveti
Administrarea calciului in culturile de castraveti are o pondere identica cu importanta azotului pentru aceasta cultura. Carenta acestui mineral esential se manifesta pe solurile acide si pe cele care au un amestec de pamant cu turba. Lipsa de calciu la castraveti se manifesta pe frunzele tinere, pe care apar pete albicioase, dar sunt si cazuri cand varful lastarilor incepe sa se necrozeze.
BINE DE STIUT! Ultimele studii din domeniu nu mai sunt asa de sigure de faptul ca putregaiul ce apare pe fructele de ardei si tomate este legat doar de lipsa de calciu. In plus, se presupune si existenta altor influente: stresul cauzat de udari prea multe/prea putine, evaporarea rapida, influenta dezechilibrului absorbtie/transpiratie, etc. Vom completa acest articol cu informatiile relevante, imediat ce acestea vor fi validate de studiile pe aceasta tema, aflate in desfasurare.
Gasesti tratamentele de mai sus in magazinul online www.SemintePlante.ro. Daca ai nevoie de ajutor suplimentar apropo de carenta de calciu in cazul culturilor tale, cere-ne informatii la adresa de e-mail [email protected]!