Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Sfaturi privind plantarea bulbilor de toamna

Postat pe3 Ani in urma 72237

Toamna nu se numara doar bobocii, ci si bulbii plantati cu aceasta ocazie in gradinile sau ghivecele din intreaga tara. Daca te-ai decis ca, din septembrie incolo, sa iti infrumusetezi si tu spatiul verde cu ajutorul bulbilor de toamna, atunci te afli in locul potrivit! In articolul de mai jos iti oferim informatii utile si detaliate despre modul de plantare al fiecarei specii de bulb in parte, astfel incat sansele tale de reusita sa urce spre 100%.

Ce sunt bulbii de toamna?

Bulbii de toamna sunt materialul saditor (bulbi, grife, rizomi, cormi, etc.) care se planteaza toamna (de obicei, in intervalul septembrie-noiembrie) si care infloreste primavara (uneori si iarna, in cazul ghioceilor). Bulbul este – practic – un mugure subteran mare, acoperit de frunze, care asigura inmultirea anumitor plante, de la un an la altul. Este stadiul latent al plantelor cu seminte, in special al celor monocotiledonate perene. 

Frunzele care invelesc mugurele floral sunt destinate hranirii acestuia si a plantei, in perioada in care nu exista conditii de dezvoltare (iarna), bulbii pornind apoi in vegetatie primavara – cand conditiile climatice devin favorabile. Pentru ca un bulb sa aiba suficiente substante nutritive (dar si flori) in anul urmator, se recomanda taierea florilor inainte ca acestea sa se ofileasca si pastrarea frunzelor verzi pe plante cat mai mult timp (frunzele verzi aduna substantele nutritive, care sunt ulterior inmagazinate in bulb). 

Clasificarea bulbilor de toamna

Nota: Cu toate ca nu toate speciile enumerate mai jos se inmultesc prin bulbi, folosim termenul de „bulbi” pentru tot materialul saditor care se planteaza in toamna, chiar daca pentru iris denumirea corecta este acea de „rizomi”, iar pentru anemone – de „cormi”, de exemplu. Am exclus din prezentul articol radacinile de bujor. 

Denumire Adancimea de plantare Perioada de inflorie
Anemone 5-6 cm aprilie - mai
Amaryllis se acopera doar 2/3 din bulb difera de la un soi la altul
Allium 6 - 15 cm * mai - iunie
Crini 10 - 12 cm mai - iunie
Crocus 8 cm februarie - martie
Fritillaria 8 - 15 cm * aprilie
Ghiocei 8 cm februarie - martie
Iris  8 - 10 cm martie - aprilie
Lalele 6 - 10 cm aprilie - mai
Narcise 8 - 10 cm martie - aprilie
Muscari 8 cm aprilie - mai
Ranunculus 8 - 10 cm aprilie - mai
Zambile 10 cm aprilie - mai
Puschkinia, Chiondoxa, Ixia 6 - 8 cm aprilie - mai
Oxalis, Freesia 6 - 8 cm aprilie - mai
Yucca filamentosa 10 cm aprilie - mai
Eremurus bungei 10 - 15 cm iunie - iulie

* In cazul acestor plantari trebuie sa tii cont de marimea bulbului si, de regula, groapa trebuie sa fie de 2-3 ori mai adanca decat marimea bulbului: de exemplu, exista specii de Allium cu bulb foarte mare (precum Globemaster), dar si specii de Allium cu bulbi mici (precum Ping Pong).

Tabelul de mai sus reprezinta un ghidaj de baza. Iti recomandam ca, la bulbii care au marimi atipice, sa tii cont si de regula cu „groapa de 2-3 ori mai adanca decat marimea bulbului”.

Apropo de marimea bulbilor, tine cont de faptul ca aceasta influenteaza si marimea, si calitatea florilor. Marimea bulbilor distibuiti de SemintePlante.ro se regaseste pe site-ul nostru sub denumirea de calibru bulbi”, unde calibrul reprezinta circumferinta bulbilor, in centimetri. De exemplu, o zambila de calibru 18/19 sau chiar 19/+ va oferi flori mult mai mari decat o zambila de calibru 14/15. 

O atentie sporita trebuie sa acorzi si preturilor. Un pret mai mic pentru bulbi din acelasi soi inseamna, de cele mai multe ori, un calibru mai mic. Florile obtinute vor fi, asadar, mai mici, iar vigoarea de crestere va fi una mult redusa. 

Atentie! Nu se recomanda plantarea bulbilor la suprafata, din cauza riscului ca acestia sa inghete. De asemenea, in cazul plantarilor la adancimi prea mari exista riscul ca rasarirea sa fie mai tarzie sau chiar inexistenta. 

Pentru bulbii de dimensiuni mici (precum Ranunculus, Freesia, anemone, Puschkinia, Chionodoxa si Ixia) se recomanda ca, dupa acoperirea cu pamant, la plantare, sa asezi deasupra si un strat de frunze/crengi, care sa ii protejeze, in cazul iernilor geroase. In zonele friguroase din Romania se recomanda plantarea bulbilor mentionati mai sus doar in primavara. 

In cazul bulbilor de toamna plantarea se poate face:

  • In gradina
  • In ghivece, vase si jardiniere

Plantarea bulbilor de toamna in gradina

Pentru speciile de mai sus, plantarea in gradina se va face respectand indicatiile din tabelul nostru. In marea lor majoritate, bulbii de toamna prefera solurile bine afanate si locurile insorite. Gaseste, asadar, cele mai bune locuri din gradina ta si apuca-te de treaba! 

Nu vei avea nevoie decat de un plantator pentru bulbi. In lipsa acestuia, poti compensa cu orice alta unealta de sapat. Trebuie sa tii cont intotdeauna de regula de asezare a bulbilor de toamna cu „gatul” in sus, exact ca in imaginea de mai jos.

Plantarea bulbilor de toamna

Amplasarea bulbilor este si ea foarte importanta. Sunt mult mai placute aranjamentele de flori cu bulbii plantati in grupuri, decat aranjarea simpla, in linie, a acestora. In cazul in care vrei sa plantezi lalelele in grupuri, tine cont ca distanta dintre bulbi trebuie sa fie de cel mult 5-10 cm.

Plantarea bulbilor de lalele pentru un aspect cat mai placut

Plantarea bulbilor de gazon in linie Bulbi de lalele Ice Cream
Plantarea bulbilor de lalele pe rand, in linie, nu ofera cel mai placut aspect gradinii.  Acest lucru este valabil chiar si in cazul folosirii bulbilor speciali precum cel din poza - Ice Cream.
Plantarea bulbilor de lalele in grupuri Bulbi de lalele Purple Prince plantat in grup
Plantarea in grupuri de 10 - 15 bulbi, aglomerati intr-o zona circulara vor da un aspect mut mai placut. Lalelele Purple Prince XL, din colectia de la Kiepenkerl dau flori mari, ce infloresc in acelasi timp, cu nuanta deosebita de violet.  

Poti, de asemenea, sa folosesti unul dintre mixurile de bulbi gata existente (din aceeasi specie sau din specii diferite, dar care se asorteaza cromatic perfect si care infloresc in acelasi timp). Le gasesti in magazinul online SemintePlante.ro, la categoria Amestecuri si alti bulbi.

Alege unul dintre mixurile de bulbi de toamna de mai jos

Pentru peisagisti, recomandam unul dintre aceste amestecuri (pachete mari)

Aceleasi recomandari de plantare in grup sunt valabile si in cazul plantelor cu bulbi mici: anemone, ghiocei, Crocus, Ixia, Oxalis, Puschkinia si Ranunculus. In cazul anemonelor, pe langa acoperirea zonelor plantate cu resturi vegetale, iti recomandam si pastrarea cormilor cateva ore in apa, pentru o plecare in vegetatie mai rapida. In cazul bulbilor (grifelor) de Ranunculus, plantarea se face doar cu ramasitele radacinilor orientate cu varful in jos, spre sol.

Muscari este o alta specie cu care te poti juca (asezandu-i in diferite mixuri si forme) si pe care ii poti planta chiar si in zonele partial umbrite. Odata plantati, bulbii de Muscari nu mai au nevoie de scoatere si plantare intr-un alt loc, putand inflori in acelasi loc mai multi ani la rand. 

Plantarea narciselor si a zambilelor se va face tot asigurandu-te ca „gatul” bulbului este orientat catre suprafata (in sus). Plantarea in grupuri este recomandata si aici.

ATENTIE! Foloseste manusi la plantarea bulbilor de zambile. La contactul direct al acestora cu pielea, pot sa apara iritatia si mancarimea. 

Bulbi de narcise Zambile Blue Jacket
Narcise plantate pe marginea bordurilor Zambile Blue Jacket plantate in grupuri

In cazul plantarilor bulbilor mari, tine cont de regula de adancime a gropii: de 2-3 ori mai mare decat marimea bulbului. O atentie sporita trebuie sa acorzi bulbilor de Fritillaria imperialis (pentru ca, daca ii plantezi prea adanc, planta nu va mai inflori). Si in cazul bulbilor mari plantarea se poate face tot in intervalul septembrie-noiembrie (chiar si decembrie, in cazul in care pamantul nu este inghetat). 

Floarea de Fritillaria este renumita pentru capacitatea ei de pastrare dupa taiere. Inmultirea plantei se poate face prin divizarea bulbilor, dupa ce toate frunzele de pe planta s-au uscat (de obicei, in perioada verii). In cazul in care vrei sa scoti bulbii din pamant, curata-i si depoziteaza-i in locuri racoroase si ferite de umezeala, pana in momentul noii plantari (in intervalul septembrie-noiembrie).

ATENTIE! Fritillaria este destinata doar decorului. Nu consuma florile, frunzele sau tulpinile plantei, pentru ca acestea contin un suc otravitor! 

Ca si Fritillaria, bulbii de Allium se pot planta in gradini si pot ramane mai multi ani in acelasi loc, oferind an de an aceleasi flori de calitate. Plantarea bulbilor de Allium se va face in locurile insorite si singura conditie pentru a obtine flori mari si frumoase in fiecare an este indepartarea florilor de pe planta, inainte ca acestea sa inceapa sa se ofileasca. In  magazinul online SemintePlante.ro vei gasi o oferta variata de bulbi de Allium, cu diferite culori, talii si consistente ale florilor.

La fel ca la bulbii de lalele, recomandarea noastra este sa plantezi bulbii de Allium in grupuri, pentru a obtine efecte deosebite. Poti amesteca doua sau mai multe specii, pentru rezultate spectaculoase. 

Sfaturi pentru asezarea bulbilor de Allium

Amenajare Allium Globemaster Amenajare cu mix de Allium
Bulbi de Allium Globemaster plantati in grupuri Mix de bulbi de Allium, diverse sortimente
Allium Ivory Queen plantat in grupuri Amestec de Allium Ivory Queen si Globemaster
Bulbi de Allium Ivory Queen plantati in grupuri Mix de Allium Ivory Queen cu Allium Globemaster

Plantarea bulbilor de toamna in ghivece, vase si jardiniere

Pentru plantarea bulbilor in ghivece trebuie sa tii cont de locul de amplasare al ghivecelor si de perioada in care vrei ca florile sa infloreasca. 

In cazul bulbilor de Amaryllis (denumire intrata eronat in limbajul popular, cea corecta fiind Hippeastrum), lucrurile sunt relativ simple. Bulbii se vor aseza in ghivece de minimum 10 cm adancime si cu un diametru corespunzator marimii bulbului, urmarind ca doar 2/3 din bulbi sa fie acoperite cu pamant. Planta este special destinata plantarilor in interior, neavand capacitati pentru a ierna in aer liber.

Dupa plantarea bulbilor, uda ghiveciul o singura data si apoi asteapta inflorirea. Dupa inflorire, taie floarea, dar pastreaza frunzele si uda constant. Frunzele vor hrani viitorul mugure, care va produce flori. 

Pasi pentru plantarea bulbilor de Amaryllis (Hippeastrum) in ghiveci

Plantare bulbi amaryllis cum se planteaza bulbii de amaryllis
Plantarea bulbilor de Amaryllis Plantare bulbi de Hippeastrum Exotic Peacock
Amaryllis Evergreen Amaryllis Exotic Peacock
Floare de Amaryllis Evergreen Floare de Amaryllis Exotic Peacock

In cazul in care ai de gand sa plantezi bulbi de toamna in ghivece pe care vrei sa le lasi afara sau in jardiniere, tine cont de faptul ca bulbii trebuie sa fie acoperiti foarte bine, astfel incat acestia sa nu inghete. Pentru plantarile din ghivece, jardiniere si vase, colectia Etagere (de la Kiepenkerl, din magazinul nostru online) poate fi o varianta de luat in calcul. Colectia Etagere consta in mixuri de doua sau mai multe specii si presupune asezarea bulbilor in ghivece pe niveluri, astfel incat rezultatele obtinute sa fie unele spectaculoase.

Alege mixul de specii din colectia Etagere!

In cazul in care urmaresti obtinerea rapida de flori (in jurul perioadei 1-8 martie), atunci bulbii trebuie trecuti prin procesul de fortare. Fortarea presupune trecerea bulbilor prin niste etape de temperatura, astfel incat acestia sa inradacineze rapid si sa dezvolte ulterior mugurii florali. 

Incercarile facute de noi au vizat obtinerea de zambile si lalele. In cazul fortarii zambilelor, bulbii trebuie plasati in ghivece si acoperiti cu pamant, astfel incat „gatul” sa ramana afara. Pentru obtinerea florilor timpurii de zambile, bulbii trebuie lasati timp de 8-10 saptamani la temperaturi de 5-9o C. Cu cat perioada de inradacinare este mai mare, cu atat vei avea tije ale florilor mai lungi. 

Dupa perioada de inradacinare urmeaza perioada de fortare propriu-zisa. Bulbii trebuie adusi la lumina, la temperaturi ce pot varia intre 19 si 23o C, permitand temperaturii sa scada usor noaptea (5-6o C). In cazul temperaturilor mai scazute, exista riscul ca plantele sa se sensibilizeze si sa apara ciuperci. 

O alta metoda populara pentru fortarea zambilelor este aceea de fortare intr-un pahar special pentru zambile, cu folosirea de bulbi pre-raciti. 

Pasi pentru fortarea bulbilor de zambile

Plantarea zambilelor in ghiveci Protejarea bulbilor de inghet
Asezarea in ghiveci a bulbilor de zambile; Ulterior urmeaza acoperirea a.i. doar "gatul" bulbului sa ramana afara. Bulbii au fost scosi intr-o magazie cu temperatura necontrolata. Folia a fost pusa doar pentru a asigura o protectie in plus impotriva inghetului.
Bulbii de zambile infloriti Zambile preracite in pahar
Zambile inflorite din bulbii plantati Fortarea zambilelor cu bulbi pre-raciti in paharul de fortare- o metoda simpla si populara

In cazul fortarii bulbilor de lalele, procesul este similar cu cel al fortarii bulbilor de zambile. Vei tine cont de asigurarea perioadei de frig, imediat dupa plantare. Necesarul de frig al bulbilor de lalele este de 14-17 saptamani si difera in functie de soiul ales. 

Pentru fortare, bulbii se pot planta direct in solul solariilor neincalzite sau in ghivece si jardiniere, care mai apoi sunt puse in zone racoroase. Temperaturile ideale pentru asigurarea necesarului de frig sunt de 9o C (in primele 4-5 saptamani de la plantare) si 4-5o C (in restul saptamanilor, pana la 14-17). 

Dupa asigurarea nevoii de frig, poti scoate bulbii la lumina, pentru fortare. Incearca amplasarea lor in zone in care poti controla temperatura, respectand urmatoarea reteta: 

  • 10 zile la temperaturi de 10 - 12 grade C; 
  • creste apoi treptat, pana la 16 - 18 grade C; 
  • scade la  10 - 15 grade C, dupa colorarea bobocilor, pentru asigurarea unei vieti cat mai lungi a florilor. 

Pasi pentru fortarea bulbilor de lalele

Plantarea lalelelor in ghiveci Scoaterea bulbilor pentru fortare
Asezarea in jardiniera a bulbilor de lalele. Ulterior acestia se vor acoperi cu turba fina, netasata. Scoaterea bulbilor pentru fortarea infloririi, dupa ce perioada de frig a trecut. 
Lalele inflorite la ghiveci Lalele in jardiniera
Primele flori obtinute, am pastrat jardiniera afara pentru ca temperatura era optima pastrarii florilor un termen mai lung. Lalele inflorite din soiul Early Harvest.

Pentru a-ti planta bulbii de toamna in gradina sau in ghivece/jardiniere, urmeaza toti pasii descrisi de noi mai sus si vei obtine un rezultat de nota 10: bulbi care infloresc sigur la primavara (si mai multi ani la rand), aranjamente florale care iti fac cu ochiul si o satisfactie de zile mari!

Daca ai intrebari sau ai nevoie de sfaturi suplimentare apropo de bulbii de toamna, scrie-ne prin intermediul formularului de Contact de pe site sau trimite-ne un mesaj direct pe Facebook si te vom ajuta cu drag!

PRODUSE RECOMANDATE
Lalele Ice Cream (3 bulbi) Lalele Ice Cream (3 bulbi)
23,60 lei (inclusiv TVA)
Ice Cream este o varietate cu totul speciala ce produce flori ce ne duc cu gandul la aspectul unei inghetate. 

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Lalele Queen of Night, 5 bulbi Lalele Queen of Night, 5 bulbi
8,00 lei (inclusiv TVA)
Queen of Night este un soi de lalele din grupa Single Late (simple, tarzii), cu flori deosebite, de culoare neagra.

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Blue Jacket - 3 bulbi Blue Jacket - 3 bulbi
17,50 lei (inclusiv TVA)
Blue Jacket este un soi de zambile cu flori indigo, fiind probabil printre cele mai populare zambile. 

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Allium Globemaster, 1 bulb Allium Globemaster, 1 bulb
21,50 lei (inclusiv TVA)
Allium Globemaster este o varietate de ceapa decorativa, cu flori spectaculoase, de culoare mov-violet. Mod de ambalare: 1 bulb/pachet.

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Bulbi Fritillaria Aurora, 1 bulb Bulbi Fritillaria Aurora, 1 bulb
15,00 lei (inclusiv TVA)
Fritillaria Imperialis Aurora este o planta inrudita cu crinul, cu flori mari, spectaculoase, de culoare portocalie. Pacheltul contine 1 bulb.

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Eremurus Bungei - 10 bulbi Eremurus Bungei - 10 bulbi
6,50 lei (inclusiv TVA)
Eremurus Bungei este o planta perena sub forma de faclie ce produce flori mici ce fac parte dintr-o inflorescenta de culoare galbena.

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Muscari Grape Ice Muscari Grape Ice
30,00 lei (inclusiv TVA)
Grape Ice este o variete deosebita de muscari ce prezinta flori in trei culori: violet in partea inferioara, verde la mijloc si albe in varf.

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Muscari Golden Fragrance - 5 bulbi Muscari Golden Fragrance - 5 bulbi
23,00 lei (inclusiv TVA)
Golden Fragrance este o varietate ce infloreste primavara si ofera flori de culoare galbena cu o talie de pana la 20 cm.

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare