Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Fertilizarea culturilor cu ingrasaminte naturale

Postat pe3 Ani in urma 14763

Datorita numeroaselor avantaje ale ingrasamintelor naturale, specialistii din intreaga lume recomanda fermierilor si gospodarilor utilizarea acestora (si apelul la ingrasamintele chimice ca solutie de rezerva). Utilizarea ingrasamintelor naturale contribuie la imbunatatirea texturii si fertilitatii solului, nu polueaza si favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si ciupercilor in sol. In articolul de astazi iti explicam detaliat care sunt diferitele tipuri de ingrasaminte naturale (cu exemple clare) si te ajutam sa intelegi cum se aplica fiecare.

Notiuni generale

O fertilizare radiculara sau extraradiculara (realizata in conformitate cu principalele caracteristici pedologice ale solului si cerintele de nutritie) confera culturilor agricole vigoare si mareste rezistenta plantelor impotriva agentilor daunatori.

De exemplu, carenta de azot din sol determina un ritm scazut de dezvoltare a plantelor si le sensibilizeaza la factorii de stres biotici si abiotici. Si in cazul excesului apar efecte negative: de exemplu, prelungirea perioadei de vegetatie, fructificarea scazuta si dezvoltarea exagerata a fructelor si frunzelor; aceasta din urma vine la pachet cu aparitia de conditii favorabile pentru instalarea daunatorilor (afide, larve miniere, gandacul de Colorado), dar si a infectiilor fungice si bacteriene. Pe de alta parte, potasiul are rolul de a creste rezistenta plantelor, iar sulful are rolul de a creste rezistenta plantelor impotriva agentilor patogeni. Atat lipsa, cat si excesul acestor elemente din nutritia plantelor duc la dezechilibrarea metabolismului si productiei.

Fertilizarea plantelor implica si efecte asupra solului: de exemplu, gunoiul de grajd poate atrage coropisnite, utilizarea azotatului de amoniu mareste gradul de mortalitate a viermilor sarma si aplicarea superfosfatului ucide considerabil melcii de gradina.

Tipuri de ingrasaminte naturale

Ingrasamintele naturale sunt impartite in urmatoarele categorii:

1. Ingrasaminte de origine vegetala

  • Turba neagra - contine materie organica in proportie de 81%, 3,13% azot, 2,1% calciu, 0,56% potasiu si 0,26% fosfor. Aceasta are o capacitate ridicata de absorbtie a apei (700-800%) si de schimb ionic, de aceea turba functioneaza ca un rezervor de apa si hrana, care elibereaza substantele minerale din complexul absorbant pe masura consumului. Turba se foloseste pentru imbunatatirea structurii solului in gradini si pentru pregatirea substraturilor de crestere a plantelor. In magazinul online www.SemintePlante.ro gasesti turba Kekkila (de la Kekkila Professional), care are o granulatie foarte fina si este recomandata semanatului in vederea obtinerii rasadurilor. Aceasta are un pH controlat si este imbogatita cu un fertilizator de tip starter. Sau poti incerca pastilele de turba Jiffy (de la firma omonima), fabricate din turba sterilizata cu abur si imbogatite cu ingrasaminte si regulatori ai pH-ului; sunt folosite, in principal, pentru obtinerea rasadurilor.

Alege turba potrivita rasadurilor tale!

  • Faina de alge contine 60% substanta organica, 2,8% azot, 2,3% potasiu, 1,2% calciu, 1% magneziu si 0,2% fosfor. Actioneaza rapid, prin acumularea clorofilei si accelerarea cresterii. SemintePlante.ro iti recomanda gama de ingrasaminte Energy (de la Flortis), care – pe langa macro- si microelementele necesare cresterii si dezvoltarii plantelor – au in compozitie si faina de alge.
  • Sroturile de ricin sunt bogate in azot (5-6%) si mai contin 1,5-2% fosfor si 1-2% potasiu. Sporesc considerabil rezistenta plantelor impotriva agentilor fitopatogeni.
  • Plamadeala de urzica (diluata in apa la o concentratie de 10%) contine 0,15% substanta organica, 0,07% azot, 0,026% calciu, 0,021% potasiu si 0,003% fosfor. Este un ingrasamant complex, cu efect in activarea metabolismului si accelerarea cresterii plantelor.
  • Ingrasamintele verzi au drept caracteristica principala refacerea rapida a continutului de humus din sol. Acest tip de fertilizare se realizeaza prin incorporarea in sol a unor specii leguminoase (trifoi marunt, trifoi rosu, mazariche paroasa, lupin galben, lupin albastru, sparceta) sau a altor specii de plante (hrisca, facelia, mustar alb, rapita, secara). Se recomanda ca operatiunea de incorporare in sol sa se produca in stadiul de inflorire/formarea pastailor (pentru leguminoase) sau in stadiul de formare a inflorescentelor (pentru restul speciilor). SemintePlante.ro distribuie si iti recomanda un ingrasamant organic pe baza de lupin, din gama Flortis, care poate fi folosit la fertilizarea ecologica a tuturor plantelor din gradina ta.

Ajuta plantele din gradina cu ingrasamintele organice potrivite!

2. Ingrasamintele de origine vegetala si animala

Compostul de origine mixta se utilizeaza intr-o proportie de 6-12 kg/m²/an. In stare semidescompusa, se utilizeaza pentru culturile mari, consumatoare de substante nutritive (cum ar fi tomatele); in stare descompusa, se aplica culturilor de fasole, mazare, salata, ceapa, morcov, ridichi, plante medicinale, plante ornamentale, flori de ghiveci. Acest compost se imprastie pe sol intr-un strat gros de 3 cm, inainte de prima sau a doua prasila, pentru a se incorpora cum trebuie.

Compostul se obtine prin descompunerea diverselor resturi vegetale (tulpini, frunze, flori, fructe stricate si oparite, tescovina, buruieni fara seminte germinabile, rumegus, scoarta de copac, gunoi menajer degradabil) alaturi de materiale de origine animala (gunoi, oase zdrobite, sange, coji de oua); straturi de componente umede se alterneaza cu straturi uscate si se adauga activatori (balega uscata de bovine, compost vechi, pamant bogat in humus, cenusa de lemne, var stins, faina de dolomita).

Cantitatea totala a materiilor care se pun la descompus trebuie sa aiba valoarea de cel putin 1 m³. Pentru obtinerea unui compost semidescompus, care se poate utiliza in primavara, trebuie sa astepti o perioada de 6 luni; pentru obtinerea unui compost de buna calitate, care se poate aplica toamna, asteapta 12 luni.

3. Ingrasaminte de origine animala

  • Gunoiul de grajd este un tip de ingrasamant organic complex, cu un continut de substanta organica de pana la 45%, 0,1-12% fosfor, 0,18-12% calciu, 0,45-6% azot si  0,4-4,2% potasiu. Iti recomandam sa-l folsoesti o singura data pe an, in doza de 40 t/ha (cand este fermentat) sau 60-80 t/ha (daca este semifermentat). Se administreaza inaintea aratului, pentru a fi incorporat in sol prin intermediul acestei lucrari agricole. Cele mai valoroase tipuri de gunoi de grajd provin de la pasari, ovine si caprine. Magazinul online SemintePlante.ro distribuie si iti recomanda ingrasamant organic de la pasari, sub forma de peleti (Orgevit 4-2,5-2,3 si Italpollina 4-4-4), recomandat pentru fertilizarile de baza in gradina. In perioada de vegetatie a plantelor, iti recomandam folosirea ingrasamantului universal organic NPK 6-7-13  (de la Flortis), pentru fertilizarea tuturor plantelor, inclusiv gazonul.

Alege ingrasamantul organic potrivit pentru tine!

  • Mranita se aplica la cuib sau pe rigole, in cantitati de 20 t/ha, cu recomandarea de a fi amestecata cu pamant (pentru a i se ameliora aciditatea) si de a fi sterilizata chimic (cu 300 ml/m³ de Previcur Energy sau cu aburi superincalziti, pentru combaterea bolilor si daunatorilor incorporati in mranita). Se obtine prin descompunerea naturala a gunoiului de grajd, fermentat pe parcusul a minimum 2 ani si udat periodic.
  • Mustul de gunoi de grajd se utilizeaza nediluat si se aplica pe sol inainte de semanat sau in timpul perioadei de vegetatie (fara a atinge plantele). Se obtine in urma fermentarii gunoiului de grajd pe platforma si se aplica in doza de 10-30 t/ha. Iti recomandam evitarea aplicarii mustului de gunoi de grajd pe acelasi teren timp de 2-3 ani la rand.
  • Urina de animale se aplica in doza de 10-30 t/ha, ca ingrasamant de baza sau diluat cu apa (in raport de 1:2), in timpul perioadei de vegetatie.
Tipul de urina Substanta organica Azot (%) Potasiu (%) Calciu (%) Fosfor (%)
cabaline 10 1.5 1.6 0.32 -
bovine 8 1.1 1.3 0.03 -
ovine 12 1.7 2.1 0.18 -
porcine 3 0.62 0.75 0.04 0.15

  • Plamadeala din dejectii de animale este foarte bogata in azot, fosfor si potasiu. Se aplica prin udarea solului, fara a atinge plantele cu ea. Se obtine din balega de vaca uscata si gunoi curat (de pasari, ovine, caprine sau iepuri), amestecate cu apa si lasate la fermentat timp de14 zile. Pentru fiecare kilogram de dejectie se adauga 5 l de apa si apoi amestecul se agita zilnic. Incorporarea in sol a gainatului poate creste semnificativ aciditatea acestuia, daca nu se face corespunzator, de aceea iti recomandam sa il lasi timp de 1 an la putrezit si sa il amesteci cu un alt tip de compost/pamant, inainte de utilizare.
  • Faina de sange are un continut de 60-70% substanta organica, 12% azot, 1,5% fosfor, 1% calciu  si 0,8% potasiu. Aceasta se foloseste ca fertilizant suplimentar sau ca activator pentru compost. Cand intra in componenta compostului, foloseste 1-2 kg/m³.
  • Faina de oase are 30% substanta organica, un continut bogat de calciu (de pana la 27%), 18-22% fosfor, 4-5% azot si 0,2% potasiu. Datorita continutului bogat de calciu, se foloseste pentru ameliorarea solurilor acide sau ca ingrasamant de baza. Cand intra in componenta compostului, foloseste 5-8 kg/m³. Cele mai bune rezultate le vei obtine prin amestecarea ei cu gunoi de grajd, compost sau vermicompost.
  • Faina de coarne si copite are un continut de 65-75% substanta organica, 10-12% calciu, azot (greu accesibil plantelor), fosfor si potasiu. Cand intra in componenta compostului, foloseste 4-6 kg/m³.

4. Ingrasaminte de origine minerala

  • Cenusa de lemn are un continut de 30-45% calciu, 6-12% potasiu si 2-6% potasiu. Se poate administra ca amendament (prin imprastiere pe sol, 0,5-1 t/ha) sau ca fertilizator (prin intermediul compostului, se adauga 3-5 kg pentru fiecare m³ de compost din platforma).
  • Praful de lignit contine bor si se poate folosi la obtinerea composturilor destinate fertilizarii culturilor de tomate, telina, spanac si varza.
  • Faina din calcar de alge rosii contine 32% calciu solubil in apa, 2-3% magneziu si alte microelemente. Are atat efect fertilizator, cat si efect de combatere a agentilor fitopatogeni, atunci cand se prafuiesc cu ea solul (0,2-0,3 t/ha) si frunzele (0,05 t/ha) sau cand se stropesc plantele. Are cel mai bun randament ca activator de fermentare al compostului.
  • Faina de fosforiti are un continut de 48% calciu, 26% fosfor si 1,1% magneziu. Se utilizeaza ca ingrasamant de baza, incorporat in sol (pentru a se descompune in timp, datorita actiunii microorganismelor si acizilor humici asupra ei). Pentru obtinerea unui produs solubil in apa, faina se trateaza cu acizi si rezulta superfosfatul.
  • Faina lui Thomas contine 45-50% calciu, 16-20% fosfor si 1-4% magneziu. Se foloseste ca ingrasamant de baza, are o descompunere lenta si elibereaza treptat elementele nutritive in sol.
  • Faina de dolomita contine 22% calciu, 6,4% magneziu si 0,8% potasiu. Aceasta are intrebuintari comune cu faina de calcar de alge, ba chiar o poate inlocui. Se foloseste in cantitate de 0,2-0,3 t/ha (atunci cand se prafuieste solul) si 0,05 t/ha (cand se foloseste pentru prafuirea plantelor). Se obtine din cariere miniere si este un important amendament si fertilizant pentru agricultura.
  • Faina de bazalt/faina de lava contine 48,5% siliciu, 19,35% aluminiu, 10,47 magneziu, 3,31% calciu, 2,95% fier, 2,46% titan, 0,92% potasiu, 0,81% sodiu si 0,23% mangan. Aceasta faina se produce prin macinarea bazaltului (roca formata dupa racirea lavei vulcanice) si se poate folosi ca ingrasamant, ingredient pentru compost si preparat fitofarmaceutic. Iti recomandam aplicarea a 1-2 t/ha (prin incorporare superficiala, toamna) sau a 50 kg/ha (in timpul perioadei de vegetatie); aplica-le prin prafuirea uniforma a plantelor. Cand intra in componenta compostului, foloseste 4-6 kg/m³.

ATENTIE! Pentru corectarea aciditatii solului, iti recomandam folosirea amendamentelor de var si marna in cantitati de 1-5 t/ha. Efectul amendamentelor calcaroase poate fi crescut, fertilizand terenurile in cauza cu ingrasaminte naturale ca: faina lui Thomas, cenusa de lemn, faina de dolomita, faina de bazalt, compostul fermentat.

Daca ai nevoie de ajutor suplimentar apropo de ingrasamintele naturale pe care vrei sa le folosesti in propria gospodarie, cere-ne gratuit mai multe informatii la adresa de e-mail [email protected]!

PRODUSE RECOMANDATE

Ingrasamant organic Italpolina, sac 25 kg Ingrasamant organic Italpolina, sac 25 kg

86,00 lei (inclusiv TVA)

Italpollina 4-4-4 este un ingrasamant organic natural 100%, obtinut din gainat de pasare, pretabil pentru fertilizarile de toamna - iarna, atunci cand solul da semne de epuizare.


Ingrasamant Orgevit, sac 25 kg, 4-2.5-2.3 NPK Ingrasamant Orgevit, sac 25 kg, 4-2.5-2.3 NPK

73,00 lei (inclusiv TVA)

Orgevit 4-2.5-2.3 este un ingrasamant ce poate fi folosit in fertilizarile de baza sau in culturile ecologice, ingrasamantul provenind din substante organice ce contin toate micro si macroelementele ce raspund...

Ingrasamat universal organic NPK 6-7-13 (5 kg) Ingrasamat universal organic NPK 6-7-13 (5 kg)
54,00 lei (inclusiv TVA)
Ingrasamant universal organic / BIO sub forma de pelleti, destinat pentru toate tipurile de plante din gradina. Continutul ingrasamantului in macroelemente este: NPK 6-7-13.
Ingrasamant universal organic tip Polina, 4 kg Ingrasamant universal organic tip Polina, 4 kg
18,50 lei (inclusiv TVA)
Ingrasamantul universal organic tip Polina este un ingrasamant organic obtinut din gunoi de pasare, fermentat si uscat natural. Poate fi utilizat in agricultura biologica/ecologica pentru aportul de substante...
Turba Kekkila DSM 3W, 300 litri - palet 21 saci Turba Kekkila DSM 3W, 300 litri - palet 21 saci
2.070,00 lei (inclusiv TVA)
Turba fina pentru semanat Kekkila DSM 3W, cu calibru 0-6 mm, cu pH neutru, fertilizata si cu agenti de umectare. Turba se livreaza doar la palet, acasa la client iar paletul contine 18 de saci de 280 de litri.   

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare