Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Schema de tratament la semintoase (Mar, Par, Gutui) si principalele boli si daunatori

Postat pe3 Ani in urma 53318

Semintoasele sunt specii de pomi fructiferi care fac fructele cu seminte (mar, par, gutui) si pot manifesta boli comune tuturor speciilor sau caracteristice fiecarei specii si daunatori specifici. Rezultatul acestora? Diminuarea cantitativa si calitativa a recoltelor si reducerea duratei de viata si de fructificare a pomilor. In articolul de fata iti prezentam bolile si daunatorii care pot sa apara la pomii fructiferi semintosi, dar si o schema de tratament care te va ajuta sa le combati pe ambele.

Schema de tratament pentru semintoase (mar, par, gutui)

Tabelul de mai jos cuprinde o schema cu tratamente minime obligatorii, pe care ar trebui sa le faci la pomii fructiferi din grupa semintoaselor (mar, par, gutui), de cand au fost plantati in livada ta (chiar inainte de intrarea pe rod), in functie de faza de vegetatie din cursul unui an calendaristic:

Faza de vegetatie Produse recomandate Doza Ce combate?
Repaus vegetativ (T1)

Ovipron Top

sau

Mospilan Oil

1,5%

 

Mospilan 20 SG 0,03% +50 ml Toil

paduchele din San Jose, paduchiii lanosi, acarienii, ouale de afide

Inceputul dezmuguririi (T2)

Alcupral 50 PU

si

Nissorun 10 WP

0,3%

 

0,05%
monilioza, fainarea, gargaritele
10-20% din mugurii florali sunt la inceputul infrunzirii (urechiusa de iepure) (T3)

Folpan 80 WDG

si

Laser 240 SC

si

Greentop-fertilizant care ajuta la procesul de inflorire, legare si fixare al fructelor.

0,15%

 

0,02%

 

0,6%
rapanul, fainarea, gargaritele, afidele, paduchii
Buton roz, inceput de inflorire (T4)

Aliette 80 WG

si

Captan 80 WDG

si

Laser 240 SC

si

Carbumic-activeaza cresterea ajutand la recuperarea din conditii de stres, imbunatateste circulatia absorbtia in cadrul plantei.

0,2%

 

0,15-0,2%

 

0,02%

 

0,2-0,3%

rapanul, fainarea, focul bacterian, omizile defoliatoare, insectele minatoare, paduchii, afidele, gargaritele
70-80% din flori si-au scuturat petalele(T5)

Chorus

si

Vertimec

si 

Atonik

0,045%

0,1%

0,1%

monilioze, rapan, fainare, acarieni, paianjeni, paduchi
Fructe cu diametrul de aproximativ 1 cm (T6)

Merpan 80 WDG

si

Movento 100 SC

si

Carbumic

0,15%

 

0,075%

 

0,2-0,3%
rapanul, monilioza, afidele, gargaritele, paduchii
Fructe de marimea unei alune (T7)

Folicur Solo

si

Dagonis

si

Karate Zeon

0,075%

 

0,07%

 

0,02%
rapanul, fainarea, moniliozele, patarea alba sau bruna, viermele fructelor, afidele, paduchii, omizile defoliatoare
Fructe de marimea unei nuci (T8)

Switch 62,5 WG

si

Delegate

si

 Fortimix Ca

0,1%

 

0,03%

0,15-0,25%

monilioza, putregaiul, antracnoza, patarea frunzelor, acarienii, paianjenii, paduchele din San Jose
Dupa 10-14 zile de la tratamentul T8 (T9)

Score 250 EC

si

Teppeki

si

Milbeknok

0,025%

 

0,015%

0,05%

rapanul, fainarea, monilioza, patarile, viermele fructelor, afidele, paduchii, omizile defoliatoare
Dupa 10-14 zile de la tratamentul (T10)

Dagonis

si

Coragen

si

Mixsap Plus-grabeste coacerea si ajuta la intensificarea culorii

0,1%

 

0,015%

 

0,3-0,4%
rapanul, fainarea, monilioza, patarile, viermele fructelor, afidele, paduchii, omizile defoliatoare
La intrarea in parga (T11)

Teldor 500 SC

si

Acrobat MZ 69 WG

si

Voliam Targo

0,1%

 

0,2%

 

0,1%
rapanul, fainarea, viermii defoliatori
Toamna, cand 50% din frunze au cazut (T12)

Alcupral 50 PU

sau

Champ 77 WG

sau

Zeama bordeleza

0,3%

 

0,3%

 

0,5%
monilioza, rapanul, fainarea, focul bacterian, patarile, antracnozele

* La tratamentele T1 si T12 sunt prezentate alternative, fiind necesara aplicarea unuia dintre produsele recomandate de noi.

** La tratamentele T2-T11, substantele recomandate in tabelul de mai sus se aplica impreuna.

Recomandam, pe langa tratamentele de mai sus, folosirea si a solutiilor de tip capcane lipicioase pentru monitorizare

Recomandari pentru efectuarea stropirilor:

  • Stropirile se fac cu mare grija, din varful lastarilor pana la baza tulpinii pomilor, inclusiv pe scoarta, pe toate ramurile, de sus in jos si de jos in sus.
  • Stropirile se fac cand temperatura este de sub 25o C, vantul nu bate foarte tare si nu exista pericol de ploaie in urmatoarele 12 ore dupa tratament (cel putin).
  • In solutii poti adauga si ingrasaminte foliare, pentru stimularea legarii si dezvoltarii fructelor. Nu uita sa faci teste de compatibilitate a produselor!
  • Exista ani in care va fi necesara suplimentarea tratamentelor obligatorii, mai ales atunci cand exista un atac puternic de omizi defoliatoare (Hyphantria cunea, Euproctis chrysorrhoea, Lymantria dispar)
  • Tratamentul din repaus vegetativ se face la finalul iernii (15-28 februarie), intr-o zi cand temperatura aerului este de cel putin 5o C, nu exista umiditate atmosferica ridicata (ceata), iar scoarta pomilor este uscata. Acesta este unul din tratamentele importante pentru diminuarea populatiilor de agenti daunatori.
  • Tratamentul din toamna, la caderea frunzelor, este un alt tratament important, prin care poti reduce gradul de atac al ciupercilor si bacteriilor care se transmit de la an la an.

 Alege tratamentele necesare livezii tale!

Principalele boli ale pomilor fructiferi semintosi

  1. Rapanul parului (Venturia pyrina) apare inca din primavara (daca este rece, cu ploi abundente) si continua in verile ploioase. Sunt atacate toate organele verzi ale pomilor: lastari, frunze, fructe. Lastarii atacati au un aspect rapanos, coaja crapa si incep sa se exfolieze. Fructele tinere atacate se deformeaza, crapa in zona petelor, au o valoare comerciala redusa si putrezesc pe timpul depozitarii.
  2. Rapanul marului (Venturia inaequalis) se dezvolta in aceleasi conditii ca si rapanul parului. Un atac puternic asupra frunzelor duce la uscarea si caderea acestora, conducand – in final – la defolierea prematura a pomilor, fructificarea redusa si maturarea slaba a lemnului.

Rapanul parului

Rapanul marului

Rapanul manifestat la par (poza sus) si mar (poza jos) 

3. Focul bacterian al rozaceelor (Erwinia amylovora) apare in livezile de mar, par, gutui, dar si la zmeur. Primele semne apar inca de la inflorire, mai ales in anii cu umiditate atmosferica ridicata si temperaturi de 10-30o C. Florile se ofilesc, se usuca si nu mai leaga, avand o culoare brun-negricioasa. Dupa flori sunt atacati lastarii, care se ofilesc, capata o culoare bruna si manifesta scurgeri de exudat bacterian. Bacteria poate duce la uscarea pomilor in cateva luni.

Focul bacterian

Focul bacterian la mar

4. Fainarea la mar (Podosphaera leucotricha) apare la dezmugurit, odata cu intrarea in vegetatie a pomilor, sub forma unei pasle fainoase, de culoare alba. Frunzele nu se mai deschid si au un aspect curbat. Florile atacate se usuca si cad, iar fructele tinere se usuca si nu mai ajung la maturitate.

Fainarea la mar

Fainarea la mar

5. Patarea alba a frunzelor de par (Mycosphaerella pyri) este favorizata de primaveri umede si calde. Atacul ciupercii este vizibil pe frunze si pe fructi, prin aparitia unor pete gri-albicioase, de 2-4 mm, cu margini violacee. Cand petele sunt numeroase, frunzele se ingalbenesc, cad si apare defolierea prematura a pomilor inca din luna august, ceea ce reduce maturarea lemnului.

Patarea alba a frunzelor de par

Patarea alba a frunzelor de par

6. Patarea bruna a frunzelor si fructelor de gutui si par (Diplocarpon maculatum) apare frecvent in perioadele ploioase. Atacul este vizibil pe partea inferioara a frunzelor, sub forma unor pete circulare, galben-crem, de 3-4 mm diametru, care apoi devin brun-roscate, cu un punct negru in zona centrala. Petele se unesc, provoaca uscarea si caderea frunzelor, urmate de o defoliere prematura si de o cadere prematura a fructelor. Aceasta boala poate afecta maturarea lemnului si diferentierea mugurilor de rod.

Patare la parPatarea bruna a frunzelor si fructelor de par

7. Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena) apare in primaverile ploioase, pe frunze, flori si lastari – acestea se ofilesc, se brunifica foarte repede si raman atarnate pe pom, sub forma de buchete. Fructele atacate au pe suprafata pete circulare, cu pernute pulverulente, de culoare alb-galbuie sau cenusie-albastruie. Cu timpul, fructele putrezesc in intregime si cad pe sol sau se lipesc intre ele, sub forma de ciorchine, se zbarcesc si raman mumifiate in pom.

Monilia laxa la mar

Monilioza la mar

Principalii daunatori ai pomilor fructiferi semintosi

  1. Gargarita florilor de mar (Anthonomus pomorum) ataca pomii fructiferi prin larve, care consuma in totalitate organele interne ale florilor, care nu se mai deschid si se usuca.
  2. Viermele merelor (Cydia pomonella) are doua generatii pe sezon. Larvele primei generatii ataca si distrug fructele mici, care au diametrul de pana la 1,5 cm. Larvele elei de-a doua generatii ataca fructele aproape maturate, care putrezesc usor.
  3. Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) ataca frunzele si fructele, pe care le inteapa si carora le suge seva. Poate avea pana la zece generatii pe sezon. Inmultirea daunatorului este favorizata de temperaturile ridicate si de seceta. Paianjenul afecteaza negativ diferentierea mugurilor de rod, maturarea lemnului, productia si calitatea fructelor.
  4. Paduchele lanos al marului (Eriosoma lanigerum) ataca marul, parul si gutuiul, in principal pe frunze, lastari si tulpini, unde se vede puful filamentos specific. In urma atacului puternic, plantele capata mici umflaturi sau tumori.
  5. Paduchele verde al marului (Aphis pomi) se dezvolta bine la temperatura ridicata si seceta. Secreta pe frunze o substanta lipicioasa (roua de miere).
  6. Paduchele din San Jose/paduchele testos (Quadraspidiotus perniciosus) ataca ramurile, frunzele si fructele. Pe fructe apar pete rosii-visinii, circulare. Pomii au frunzisul mic si ingalbenit, iar recolta este mica si fara valoare comerciala.

Daca ai nevoie de ajutor suplimentar apropo de bolile si daunatorii speciilor de pomi fruciferi semintosi, din livada ta, cere-ne informatii la adresa de e-mail [email protected]!

PRODUSE RECOMANDATE
Horiver galben, 10 buc Horiver galben, 10 buc
117,81 lei (inclusiv TVA)
Horiver este o capcana lipicioasa galbena pentru insecte din gama Koppert. Horiver galbena este o capcana cu rol de monitorizare si combatere pentru afide, musculita alba, tripsi sau diverse musculite.
Capcana Decis Trap Capcana Decis Trap
11%
Oferta speciala limitata
38,00 lei (inclusiv TVA) 43,30 lei
Decis Trap este o capcana pentru atragerea si combaterea Mustei cireselor (Rhagoletis cherasi). Solutia este una inovatoare si, cu toate ca nu foloseste produse BIO, poate fi folosita in agricultura ecologica datorita...
fungicid Merpan, 1 kilogram fungicid Merpan, 1 kilogram
29%
Oferta speciala limitata
105,27 lei (inclusiv TVA) 150,00 lei
Merpan 80 WDG este un fungicid de contact ce are actiune preventiva si curativa pentru un spectru larg de ciuperci fitopatogene, fiind omologat pentru tratamente la mar, tomate (rasad), tomate, fasole, castraveti,...
Fungicid zeama bordeleza, 1 kg Fungicid zeama bordeleza, 1 kg
25%
Oferta speciala limitata
45,00 lei (inclusiv TVA) 60,00 lei
Zeama Bordeleza este un fungicid cupric de mare eficacitate ce contine 20% cupru metalic sub forma de sulfat de cupru neutralizat. Fiind perfect neutralizata, micronizata, are o eficacitate indelungata, un spectru...
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare